Uus-Meremaa kaalub epideemiast taastumiseks neljapäevast töönädalat

Lilian Laanepere
Copy
Nelja-päevane töönädal säästaks rahva vaimset tervist ja toetaks majandust.
Nelja-päevane töönädal säästaks rahva vaimset tervist ja toetaks majandust. Foto: Shutterstock

Uus-Meremaa peaminister Jacinda Ardern pakkus välja nelja-päevase töönädala, et vähendada viiruse teise laine riski, turgutada majandust ning aidata töötajatel eriolukorra järel tööeluga paremini kohaneda, vahendab The Guardian.

Arderni sõnul oleks lühemal töönädalal ja rohkematel vabadel päevadel positiivne mõju nii majandusele kui ka inimeste vaimsele tervisele. Samuti suurendaks pikem nädalavahetus siseturismi ning aitaks toetada kohalikke ettevõtteid ja ärisid. Piiride sulgemise järel on turismisektor tõsiselt kannatada saanud ning valitsus plaanib olukorra parandamiseks toetada siseturismi. Ekspertide hinnangul avaldaks siseturismi toetamine majandusele positiivset mõju.

Arderni sõnul sooviksid paljud elanikud riigisiseselt rohkem reisida, kuid kahe-päevane nädalavahetus ei jäta neile selleks piisavalt aega. Peaministri ettepanek on saanud positiivset vastukaja ning eriolukord on näidanud, et mitmes valdkonnas suurendavad vabam graafik ja kodune keskkond produktiivsust. Peaminister loodab, et tööandjad võimaldavad töötajatele edaspidi rohkem paindlikkust ning on valmis katsetama ka nelja-päevast töönädalat.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles