Uuring: iga kümnes allergik võitleb õietolmuga mütsi ja päikeseprillidega

PM Tervis
Copy
Allergia vastu kasutatakse mütsi ja päikeseprille.
Allergia vastu kasutatakse mütsi ja päikeseprille. Foto: Shutterstock

Philipsi äsjase uuringu kohaselt koges kevade esimeste nädalate jooksul loodusest tulenevaid allergilisi reaktsioone viiendik Eesti inimestest. 22 protsenti vastanutest kurtis vesise nina, aevastamise ning sügelevate silmade ja nina üle, mis kõik viitavad pollinoosile ehk kevadisele õietolmuallergiale.

«Kevadise õietolmuallergia levinuimateks sümptomiteks on kinnine ja sügelev nina, sage aevastamine, vesine nohu ning punetavad, turses ja vesised silmad. Nohu ja köha tõttu on allergiat lihtne ajada segamini mõne viirusega, ent erinevalt viirusest ei too õietolmu allergia endaga kaasa palavikku ega valutavaid lihaseid ja liigeseid,» rääkis Tartu Ülikooli kliinikumi ja Elite kliiniku allergoloog Kaja Julge.

Allergiliste sümptomite leevendamiseks usaldatakse enim apteegis müüdavaid ja arstide poolt väljakirjutatud ravimeid, mida kasutab 65 protsenti allergiaga kimpus olevatest eestlastest. Käsimüügiravimitest kasutatakse enim allergiatablette (60 protsenti), ninaspreid (39 protsenti) ja silmatilku (21 protsenti). Kõiki eelnimetatuid ravimeid on proovinud 8 protsenti vastanutest. 

28 protsenti vastanutest väldivad allergia ärahoidmiseks mistahes kokkupuudet selle tekitajaga, 17 protsenti vastanutest ei võta midagi ette, 12 protsenti kasutab õhuniisuteid ja -puhasteid ning 10 protsenti astuvad allergiale vastu silmile tõmmatud mütsi ja päikeseprillidega. Allergeenspetsiifilist immuunravi kasutab 6 protsenti vastanutest.

Kuna suur osa eestlastest veedab tänavuse kevade koduses karantiinis ja jõuab õue vähem kui tavaliselt, on oluline pöörata rõhku kodusele õhukvaliteedile. Uuringu kohaselt ei oska või ei viitsi enamus eestlastest ehk 71 protsenti koduse õhukvaliteediga midagi ette võtta.

«Kodus põhjustavad allergilisi reaktsioone peamiselt tolmulestad ja lemmikloomade karvad, samuti kuiv ja saastunud õhk. Liiga kuiv õhk võib põhjustada ülemiste hingamisteede limaskestade kuivust, tekitades ärritust nii ninas kui kurgus,» rääkis Julge.

«Õhuniiskuse suhteline tase kodus võiks jääda 40-60 protsendi vahele ning tubane õhutemperatuur 20-23 kraadi vahele. Õhu reguleerimiseks ja puhastamiseks tasub siseruume pidevalt tuulutada ning  õhku puhastada ja niisutada õhuniisuti või -puhasti abil,» lisas ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles