Teadlased: vaktsiini tulekuni saab viirust tõkestada vaid testimise ja distantsi hoidmise abil (1)

PM Tervis
Copy
Distantsi hoidmine on oluline, et takistada viiruse levikut.
Distantsi hoidmine on oluline, et takistada viiruse levikut. Foto: Shutterstock

Teadlased on välja töötamas Covid-19 vaktsiini, kuid ekspertide hinnangul ei jõua see kasutusele enne järgmist aastat, vahendab Medical Daily. Seetõttu on oluline, et inimesed mõistaksid, et viiruse leviku peatamine on igaühe vastutus ning hügieeninõuete ja viiruse levikuga seotud soovituste järgimine säästab inimelusid ja majandust.

Teadlased hoiatavad, et inimesed ei tohiks jääda lootma vaktsiinile ega ravile, vaid iseenda igapäevastele valikutele ja käitumisele. Praegu ei ole valmis vaktsiini ega tõhusat ravimit, mis aitaks järgmise koroonaviiruse laine ajal olukorda edukamalt kontrolli alla saada, ning seetõttu tuleb piirangute leevendamisest hoolimata vältida rahvarohkeid kohti ja üritusi ning hoida suheldes distantsi. 

Rahvarohketes kohtades soovitatakse viibida võimalikult lühikest aega ning kanda kaitsemaski. Igasugu haigussümptomite korral võiks püsida kodus ning vältida kokkupuudet teiste inimestega. Meeles tasub püsida ka seda, et viimaste uuringute järgi võib kuni 35 protsenti inimestest Covid-19 sümptomiteta läbi põdeda, kuid siiski teisi nakatada.

Samuti jätkatakse nakatunutega kontaktis olnud isikute testimist ning nakatunute eraldamist teistest inimestest. Uuringutest on selgunud, et riigid, mis kehtestasid epideemia algul karmid piirangud ning korraldasid ulatusliku testimise, on olnud viiruse leviku tõkestamisel edukamad kui riigid, nagu Ameerika Ühendriigid, kus universaalseid piiranguid ei kehtestatud.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles