USA teadlased avaldasid, kui palju Covid-19 haigusnähtudega inimestest sureb

PM Tervis
Copy
Koroonaviirus on jõudnud maailmas kõikjale. Pilt on illustreeriv
Koroonaviirus on jõudnud maailmas kõikjale. Pilt on illustreeriv Foto: shutterstock.com

USA haiguste tõrje ja ennetamise keskuste hinnangul on umbes kolmandik koroonaviirusega nakatunutest asümptomaatilised ja avaldunud sümptomitega inimestest sureb 0,4 protsenti, vahendab CNN.

65-aastaste ja vanemate inimeste puhul on Covid-19 sümptomite ilmnemisel suremus 1,3 protsenti. 49-aastaste ja nooremate sümptomaatiliste nakatunute puhul on see USA haiguste tõrje ja ennetamise keskuste andmeil 0,05 protsenti.

Agentuuri hinnangul toimub 40 protsenti koroonaviiruse ülekandest enne seda, kui inimesed tunnevad end haigena. USA haiguste tõrje ja ennetamise keskuste hinnangud põhinevad andmetel, mille agentuur oli kogunud enne 29. aprilli.

Need arvud on osa viiest planeerimisstsenaariumist, mida kasutatakse edaspidi, et tähistada «haiguse tõsiduse ja viiruse ülekandumise alumist ja ülemist piiri».

Viiest visandatud stsenaariumist kõige tõsisem on agentuuri hinnangul võimalik suremuskordaja 0,01, mis tähendab, et Covid-19 ja selle sümptomite tagajärjel sureb 1 protsent inimestest, kõige leebema stsenaariumi korral 0,2 protsenti.

Washingtoni ülikooli bioloog Carl Bergstrom lükkab ameti hinnanguid ümber. «Kuigi enamik neist arvudest on mõistlikud, on suremus liiga madal,» ütles ta. Ekspert rõhutas, et tegu pole gripiga ja New Yorgis on surmajuhtude arv oodatust oluliselt kõrgem.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles