Teadlased: pandeemiad põhjustavad pikaajalisi terviseprobleeme, mille ennetamisega tuleb tegeleda kohe

PM Tervis
Copy
Epideemia avaldab pikaajalist mõju inimeste vaimsele ja füüsilisele tervisele.
Epideemia avaldab pikaajalist mõju inimeste vaimsele ja füüsilisele tervisele. Foto: Shutterstock

Koroonaviiruse epideemia ning sellest tingitud eriolukord avaldab inimeste vaimsele ja füüsilisele tervisele pikaajalist mõju, vahendab Medicalxpress. Eriti haavatavad on väiksema sissetulekuga inimesed, keda mõjutab majanduslangus kõige enam.

Yale’i rahvatervise kooli uuringust on selgunud, et selliste traumeerivate sündmuste mõju on märgatav ka mitu aastat hiljem. Uuring avaldati väljaandes Proceedings of the National Academy of Sciences ning uuringu tulemused aitavad ekspertidel ennetada vaimse ja füüsilise tervise probleeme, mis inimestel epideemia järel tekkida võivad. 

Uuringus tuuakse paralleel varasemate traumeerivate sündmuste ja praeguse olukorra vahel. 2005. aastal New Orleansi tabanud orkaan Katrina tagajärjel kaotasid inimesed sarnaselt koroonaviiruse epideemiaga töö ning elukoha ja paljud neist ei saanud adekvaatset arstiabi.

Uuringutest on selgunud, et üks, neli ja 12 aastat pärast orkaani esines inimestel neil põhjustel jätkuvalt posttraumaatilist stressihäiret, füüsilise tervise probleeme ja teisi vaimse tervise probleeme. Teadlaste hinnangul on tõenäoline, et sama juhtub ka koroonaviiruse epideemia järel, sest inimestel on raske tulla toime pikaajalise majandusliku ebakindlusega ning muretseda iseenda ja lähedaste tervise pärast.

Pikaajaline ärevus ja stress suurendab nii vaimsete kui füüsiliste probleemide riski, sealhulgas südamehaiguste, kõrgvererõhktõve ja depressiooni riski. Samuti vähendab stress organismi vastupanuvõimet erinevatele viirustele.

Koroonaviiruse epideemia mõju majandusele ja inimeste vaimsele tervisele saab täpsemalt hinnata mõne aasta jooksul, kuid on tõenäoline, et selle tagajärjed on sarnased teiste traumaatiliste sündmustega. Teadlased soovitavad uuringu tulemuste põhjal pöörata enam tähelepanu inimeste vaimsele tervisele ning tervishoiuteenuste kättesaadavusele. Samuti tuleb aidata inimestel toime tulla ärevuse, ebakindluse ja võimalike füüsilise tervise probleemidega.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles