Teadlased leidsid põhjuse, miks Covid-19 kahjustab kopse gripist rohkem

PM Tervis
Copy
Koroonapatsiendid Peruus.
Koroonapatsiendid Peruus. Foto: Rodrigo Abd/AP/Scanpix

Covid-19 tõttu surnud inimeste kopse uurinud teadlased leidsid, et haigus ründab sealsete veresoonte limaskesta, mis erineb oluliselt grippi surnute kopsukahjustusest, selgus neljapäeval meditsiiniajakirjas New England Journal avaldatud raportis.

Washington Post vahendab, et uue koroonaviiruse tõttu haigestunud patsientide kopsude kriitilistes osades esines ka palju mikroskoopilisi verehüübeid, ja kopsud näisid reageerivat rünnakule, kasvatades uusi väikesi veresooni.

Leiud pärinevad seitsme Covid-19 ohvri lahatud kopsudest. Nende kopsukudesid võrreldi seitsme gripipatsiendi omadega, kes olid surnud tüsistusena tekkinud kopsupõletiku tagajärjel. Covid-19 patsientide puhul on uuringraportis kirjeldatud veresoonte laialdast kahjustumist ja verehüüvete ehk trombide olemasolu, mida hingamisteede haiguse korral ei eeldaks.

«Covid-19 puhul on erinev see, et kopsud ei muutu jäigaks, kahjustu ega saa hävitatud enne hüpoksia tekkimist,» ütles Harvardi meditsiinikooli kirurgiaprofessor Steven J. Mentzer. Hüpoksia on meditsiiniline termin hapnikupuudusele. Mis tahes põhjusel tekib professori sõnul Covid-19 puhul veel vaskulaarne faas lisaks viiruste puhul kaasnevatele tavapärastele kahjustustele.

Uurijad ei vaadanud veresooni neerudes ja südames, kus teised teadlased on eelnevalt kirjeldanud kahjustusi ja ootamatul hulgal leitud verehüübeid.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles