Teadlaste hinnangul remdesiviir üksi koroonaviirusega patsiente ei aita

PM Tervis
Copy
Koroonaviirus võib ohtlik olla nii eakatele kui ka noorematele põlvkondadele. Foto on illustratiivne.
Koroonaviirus võib ohtlik olla nii eakatele kui ka noorematele põlvkondadele. Foto on illustratiivne. Foto: Shutterstock

Teadlased on lõpuks avaldanud andmed, mis aitasid USA valitsusel võtta vastu otsuse soovitada viirusevastase ravimi remdesiviir kasutamist väga haigete koroonaviirushaigete puhul, aga nende sõnul ei piisa patsientide abistamiseks ainult ravimist, vahendab CNN.

Teadusajakirjas New England Journal of Medicine avaldatud andmed näitavad, et ravim lühendas haiguse kulgu keskmiselt 15 päevalt umbes 11 päevani.

«Selle uuringu esialgsed tulemused näitavad, et 10-päevane remdesiviiri kuur oli Covid-19ga hospitaliseeritud patsientide ravis platseebost parem,» kirjutasid teadlased. Kuid see ei olnud ravi haigusele ega toiminud kiiresti.

«Need esialgsed leiud toetavad remdesiviiri kasutamist patsientide puhul, kes on hospitaliseeritud Covid-19ga ja vajavad täiendavat hapnikravi,» kirjutasid riikliku allergia ja nakkushaiguste instituudi teadlased.

«Arvestades siiski suurt suremust, hoolimata remdesiviiri kasutamisest, on selge, et ravi üksi viirusvastase ravimiga ei ole tõenäoliselt piisav,» lisasid nad. «Tulevastes strateegiates tuleks hinnata viirusvastaseid aineid kombinatsioonis teiste terapeutiliste lähenemisviiside või viirusvastaste ainete kombinatsioonidena, et jätkata Covid-19 patsientide tulemuste parandamist.»

Osa meeskondadest ühendavad juba viirusvastaseid ravimeid, sealhulgas kasutades koroonaviiruse patsientidel remdesiviiri immuunsust moduleerivate ravimitega. Väidetavalt on alustatud uuringut, milles vaadeldakse remdesiviiri mõju koos reumatoidartriidi raviks kasutatava põletikuvastase ravimiga.

Samuti näitas uuring, et oluline on ravi alustada varakult.

«Meie leiud rõhutavad vajadust tuvastada Covid-19 juhtumid ja alustada viirusevastast ravi enne kopsuhaiguse progresseerumist ja mehhaanilise ventilatsiooni vajadust,» kirjutasid kliiniliste uuringute juhid dr John Beigel, dr Clifford Lane ja nende meeskond.

Meeskond testis 1063 patsienti. Nad leidsid, et ravimit võttes paranesid patsiendid keskmiselt 11 päeva pärast. Platseebot saanud inimestel kulus paranemisele keskmiselt 15 päeva. Nagu varem teatatud, suri 7 protsenti remdesiviiri saanud patsientidest, võrreldes 11,9 protsendi platseebot saanutega.

Patsiendid, kes vajasid hapnikku, näisid ravimist kõige rohkem kasu saavat, teatasid teadlased.

«Need leiud toetavad remdesiviiri kasutamist selles populatsioonis. Suurim kasu on täheldatud nende inimeste seas, kes vajasid lisahapnikku, kuid ei olnud mehaaniliselt ventileeritud,» ütles ravimit valmistav Gilead Sciences avalduses.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles