Uuringus tuvastati Covid-19 kergemat kulgu ennustav sümptom

PM Tervis
Copy
Haige mees
Haige mees Foto: Shutterstock

California San Diego ülikooli teadlased väidavad, et lõhnataju kaotus võib olla Covid-19 diagnoosi puhul hea märk. Sel juhul on tõenäolisem, et koroonaviirushaigus kulgeb leebemalt.

Uuringut juhtinud dr Carol Yan ütles, et lõhnataju kaotanud patsiendid vajasid väiksema tõenäosusega haiglaravi, vahendab Mirror.

Uuringus analüüsisid teadurid 169 koroonaviirusega patsienti, kellest 26 hospitaliseeriti. Analüüsi käigus selgus, et need patsiendid teatasid märkimisväärselt vähem haistmis- või maitsemeele kaotusest kui need, kes ei olnud hospitaliseeritud.

Uuringu vanemautor dr Adam DeConde sõnas: «Patsiendid, kes teatasid lõhnataju kaotusest, sattusid haiglasse 10 korda harvem kui need, kes lõhnataju kaotust sümptomina ei märkinud.»

Ehkki leiu põhjus jääb ebaselgeks, selgitavad teadlased, et viirus kontsentreerub esialgu ninaõõnde ja ülemistesse hingamisteedesse, kus see mõjutab lõhnataju, põhjustades kergemat nakkust kui juhtudel, mil viirus jõuab kopsudesse.

Dr DeConde märkis: «See on hüpotees, kuid sarnaneb ka vaktsineerimise kontseptsiooniga. Madala annuse korral ja kaugel ohtlikust nakatumiskohast võib peremeesorganismil tekkida immuunvastus ilma tõsise infektsioonita.»

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles