USA teadlased andsid antikehatestide täpsusele hävitava hinnangu

PM Tervis
Copy
Koroonaviiruse antikehade test.
Koroonaviiruse antikehade test. Foto: Tairo Lutter

Antikehatestid, mida kasutatakse, et teha kindlaks, kas inimesed on olnud nakatunud koroonaviirusega, võivad kuni pooltel juhtudest anda vale tulemuse, teatasid USA haiguste tõrje ja ennetamise keskused.

Antikehade testid, mida tuntakse ka seroloogiliste testidena, otsivad tõendeid tekkinud immuunsuse kohta vastusena viirusinfektsioonile.

«Mõnel inimesel saab antikehi tuvastada esimese nädala jooksul pärast haiguse algust,» öeldakse USA haiguste tõrje ja ennetamise keskuste uues juhendis.

Ameti hinnangul pole antikehatestid piisavalt täpsed, et kasutada neid oluliste poliitiliste otsuste tegemiseks, vahendab CNN.

«Seroloogiliste testide tulemusi ei tohiks kasutada kogukondades, näiteks koolides, ühiselamutes või korrektsiooniasutustes elavate või sinna lubatud inimeste rühmitamise otsuste tegemisel,» seisab juhendis.

Samuti toonitatakse, et seroloogiliste testide tulemusi ei tohiks kasutada inimeste töökohale naasmise üle otsustamisel.

Tervishoiuametnikud või tervishoiuteenuse pakkujad, kes kasutavad antikehade teste, peavad kasutama kõige täpsemaid teste, mida nad suudavad leida, ja võib olla vajalik testida inimesi kaks korda, teatas amet juhendis.

«Enamikus riikides, sealhulgas piirkondades, mis on tugevalt kannatada saanud, on SARS-CoV-2 antikehade levimus eeldatavalt madal, ulatudes vähem kui 5 protsendilt 25 protsendini, nii et katsetamine võib anda rohkem valepositiivseid tulemusi ja vähem valenegatiivseid tulemusi,» teatas amet.

Valepositiivne tähendab, et testitulemuse kohaselt on inimene olnud nakatunud, kui nad tegelikult pole seda olnud. Praegu on vähe tõendeid selle kohta, kas nakatumine annab inimestele kestva immuunsuse hilisema nakatumise suhtes, kuid arstid muretsevad, et positiivse antikehatesti korral käituvad inimesed justkui immuunsed.

«Seroloogilisi uuringuid ei tohiks üksikisikute immuunseisundi kindlaksmääramiseks kasutada enne, kui on kindlaks tehtud immuunsuse olemasolu, vastupidavus ja kestus,» rõhutatakse USA haiguste tõrje ja ennetamise keskuste uues juhendis.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles