Uus uuring tõestab, et koroonaviiruse epideemia võis saada alguse nahkhiirtelt

PM Tervis
Copy
Viirus sai tõenäoliselt alguse nahkhiirtelt.
Viirus sai tõenäoliselt alguse nahkhiirtelt. Foto: Shutterstock

Uuest uuringust leiti, et nahkhiired kannavad veel ühte SARS-CoV-2 sarnast viirust, mis küll suure tõenäosusega inimestele ei levi, kuid tõestab, et SARS-CoV-2 epideemia sai alguse nahkhiirtelt, vahendab Medical Daily.

Teadlased on üritanud välja selgitada, kust koroonaviiruse epideemia alguse sai, et vähendada epideemiaga seotud vandenõuteooriaid ning ennetada järgmisi haiguspuhanguid. Seni on arvatud, et viirus levis inimestele loomaturgudelt, kuid konkreetset looma pole suudetud tuvastada.

Uue teadustöö tulemused tõestavad, et viirus ei valminud laboris inimkäe läbi. Seda vandenõuteooriat levitas ka Ameerika Ühendriikide president Donald Trump, kes väitis, et tal on juhtunu kohta asitõendeid, mida seni esitatud pole. Teadlaste hinnangul jõudis viirus siiski inimorganismi loomadelt.

Selleks, et selgitada välja, kas koroonaviiruse sarnaseid viirusi on looduses veel, võeti proove nahkhiirtelt, kes kannavad SARS-CoV-2. Leiti, et nahkhiired kannavad SARS-CoV-2 sarnaseid viirusi veel ning et sellised viirused arenevad looduses iseenesest. Analüüside käigus tuvastati SARS-CoV-2 sarnane viirus RaTG13, mis ei ole inimestele ohtlik.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles