Uuringust selgus, mis juhtub, kui kaheksa nädala jooksul rohkem puu- ja juurvilju süüa

PM Tervis
Copy
Puu- ja juurviljad on oluline osa igapäevasest toitumisest.
Puu- ja juurviljad on oluline osa igapäevasest toitumisest. Foto: Shutterstock

Uuest teadusuuringust on selgunud, et puu- ja juurviljade söömine aitab ennetada südamehaigusi, vahendab Medical News Today.

Uuring avaldati väljaandes Annals of Internal Medicine ning selle tulemused kinnitavad varasemate uuringute tulemusi, mis on näidanud, et suurem puu- ja juurviljade osakaal toitumises aitab hoida normaalkaalu, ennetada vähki, diabeeti, dementsust ning südamehaigusi. 

Uuringus analüüsiti eri toidugruppide mõju vererõhule ning leiti, et inimesed, kes tarbisid rohkem puu- ja juurvilju, täisteratooteid, pähkleid, kala ja kaunvilju, olid tervemad kui need, kes tarbisid regulaarselt töödeldud ja punast liha, rasvaseid ja suhkrurohkeid toite ning liigses koguses soola. 

Uuringus võrreldi tüüpilist Lääne dieeti, DASHi (dietary approaches to stop hypertension) dieeti ning mitmekülgset ja suure puu- ja juurviljade osakaaluga dieeti. Uuringus osales 326 inimest, kelle toitumist jälgiti kaheksa nädala jooksul. Osalejate keskmine vanus oli 45,2 aastat ning varasemad südameprobleemid puudusid.

Osalejatelt võeti vereproovid enne ja pärast dieetidega alustamist ning analüüsides vaadeldi põletiku biomarkereid, südamelihase kokkutõmbeid reageerivate troponiinide sisaldust ning südame kahjustusest märku andvate peptiidide sisaldust. 

Analüüside tulemustest selgus, et suure puu- ja juurviljade sisaldusega dieetide tulemusel oli uuringus osalejatel südame kahjustusest märku andvate markerite sisaldus oluliselt väiksem. Paremas seisus olid nii DASHi dieedi kui mitmekülgse suure puu- ja juurvilja sisaldusega dieedi järgijad. Teadlaste hinnangul võib selle põhjuseks olla puu- ja juurviljades leiduvate mineraalide ja antioksüdantide positiivne mõju tervisele.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles