Ravimite tarbijal on mõistlik alkoholist hoiduda

PM Tervis
Copy
Kui võtad ravimeid või organism on muul põhjusel nõrk, siis on mõistlikum alkoholitarbimisest hoiduda.
Kui võtad ravimeid või organism on muul põhjusel nõrk, siis on mõistlikum alkoholitarbimisest hoiduda. Foto: Shutterstock

Eriolukord on lõppenud, Eesti suvedele omased valged ööd saabunud ja ilmad soojemad. Selle jaoks, et alkoholitarbimine ei suureneks, tuletab Alkoholitootjate ja Maaletoojate Liidu tegevjuht Triin Kutberg meelde mõningaid põhimõtteid, mis aitavad piiri paremini tunnetada ja alkoholiga mitte liialdada.

Alkoholitootjate ja Maaletoojate Liidu liikmed toetavad vastutustundliku alkoholitarbimise põhimõtteid.

Võta vett vahele

Rusikareegel ütleb, et iga tarbitud alkoholikoguse järel tuleks juua alati vähemalt klaas vett. «Seda harjumust tuleks endasse harjutada ka kitsamas sõprade ringis viibides, kodus või suvilas olles,» ütleb Kutberg. Üheks alkoholikoguseks võib olla näiteks klaas veini või pits konjakit.

«Muidugi ei kaota vesi organismist alkoholijoovet. See põhimõte aitab pigem aeglustada alkoholitarbimise tempot ja annab inimesele mõtlemisaega, mille jooksul eelmise klaasikese mõju kohale jõuab ning on võimalik otsustada, kas uus klaas veini või kokteili oleks liiast. Samuti, juues iga alkohoolse joogi vahele klaasi vett, on võimalik keha vedelikutaset taastada ning ennetada vedelikupuuduse tekkimist,» räägib Kutberg.

«Kindlasti ei tohiks inimesed lasta ennast eksitada sellest, kui kokteil sisaldab vett või muud alkoholivaba jooki. Kui tellid näiteks viina mahlaga, siis ei saa võtta viina ja mahla kahe eraldiseisva joogina. Tegelikult on see lihtsalt viinast lahjem alkohoolne jook,» rõhutab Kutberg.

Jälgi alkoholisisaldust

«Iseenesest mõistetavana kõlab, et alkohoolset jooki ostes või tellides tuleks jälgida alkoholisisaldust selles. Sellegipoolest tuleb paljude jaoks üllatusena, et näiteks 0,33 liitrit 4,5% õlut ja üks pokaal (120 ml) 12% veini sisaldavad sama palju etanooli kui pits 37,5% viina,» räägib Kutberg. «Alkohol on alkohol. Seega ei õigusta pudel õlut ennast kuidagi lahjemana kui pits viina ning selle tarbimisse tuleb suhtuda samasuguse ettevaatusega nagu kangesse alkoholi.»

Ära istu rooli, ära uju

Kutberg rõhutab eriliselt, et pärast alkoholi tarvitamist ei tohiks kindlasti istuda autorooli või minna ujuma. «Tegelikult ei tohiks sõita ka muude sõidukitega nagu näiteks jalg- või tõukerattaga. Seda isegi siis, kui oled joonud ainult ühe klaasi lahjat alkoholi. Veendu, et seltskonnas oleks vähemalt üks inimene, kes on kaine ja valmis kaaslasi autoga sõidutama. Samuti tasub ka ise jälgida, et keegi seltskonnas viibija ei läheks joobe seisundis ujuma või autorooli.»

Alkoholi ei tohi kindlasti tarbida alaealised ja rasedad 

«2016. aasta koolinoorte uuringust ilmnes, et enam kui pooled õpilastest pidasid alkoholi kergesti kättesaadavaks. Seejuures märkis enamik noori, et alkoholi ostsid või pakkusid sõbrad, ema, isa või kolmas isik. Seega on just täiskasvanutel väga vastutusrikas roll selles, et alkohol ei satuks alaealiste kätte,» selgitab Kutberg.

Samuti on ka raseduse ajal alkoholi tarbimine rangelt mitte-soovitatav. «Üldiselt tasuks enne alkoholitarvitamist hoolikalt mõelda kogu oma tervise ja keha seisundi peale. Kui võtad mingeid ravimeid või organism on muul põhjusel nõrk, siis on mõistlikum alkoholitarbimisest hoiduda,» ütleb Kutberg lõpetuseks.

Milline võib olla ravimite ja alkoholi koosmõju?

Alkohol võib muuta ravimi toimet ja/või tugevdada ravimi kõrvalnähtusid ning teatud juhtudel on nende ühel ja samal ajal tarvitamine eluohtlik. Alkoholi ja ravimite koostoime võib ohtlik olla isegi siis, kui neid ei võeta ühel ajal.

On ravimeid, mille koostoime alkoholiga võib tekitada hingamisraskusi, pulsisageduse tõusu, sisemisi verejookse või isegi insuldi.

Alkohol võib tugevdada mõnede ravimite kõrvalmõjusid (näiteks uimasust, pearinglust, iiveldust) ja sel teel suurendada õnnetuste või vigastuste riski.

Ka sellised ravimid nagu valuvaigistid, köha-, külmetus- ja allergiaravimid sisaldavad rohkem kui ühte toimeainet, mis võivad alkoholiga reageerida.

Enne ükskõik millise ravimi tarvitamist loe selle infoleht hoolikalt läbi ning vajadusel pea nõu arstiga. Paljud ravimid, ka käsimüügiravimid, võivad isegi koos väikese koguse alkoholiga mõjuda teistmoodi kui tavaliselt. Eriti tähelepanelik peaksid aga olema siis, kui tarvitad antibiootikume, antidepressante, epilepsiaravimeid, allergiravimeid, südameveresoonkonna haiguste ravimeid, diabeediravimeid, valuvaigisteid, rahusteid ja unerohtusid.

Allikas: Alkoinfo.ee

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles