Kui kaua võib koroonaviirus elada kosmeetikatoodetel?

PM Tervis
Copy
Kosmeetika
Kosmeetika Foto: Pexels / CC0 Licence

Lisaks mobiiltelefonidele, kingadele ja prillidele laienevad uued ohutusmeetmed ka kosmeetikatoodetele nagu silmapliiatsid, ripsmetušid ja huulepulgad, mil on otsene kokkupuude silmade, nina- ja suupiirkonnaga, mille kaudu viirus võib organismi tungida, vahendab Huffpost.

Dermatoloog Adam Mamelak selgitab, et veel pole avaldatud ühtegi uuringut, milles oleks vaadeldud, kui kaua viirus kosmeetikatoodetes või nende pinnal elujõuline püsiks.

Arvestades aga, et ajakirjas The New England Journal of Medicine avaldatud uuring näitas, et koroonaviirus võib plastpindadel elada kuni 72 tundi, pakkus ta välja, et see võib osutuda problemaatiliseks ka paljude meigikotis olevate toodete puhul. «Kuna viirus võib elada plastikust ja metallist meigitarvete pindadel kuni kolm päeva, võib seega nende katsumine ja seejärel näo puudutamine olla reaalne võimalus viirusega nakatumiseks,» tõdes ta.

Ehkki kosmeetikatoodetes olevad säilitusained võivad toimida bakteriaalsete infektsioonide vähendamisel, ei pruugi need olla parim kaitse koroonaviiruse vastu – need ei ole loodud kaitsma viiruste eest. Eriti riskantsed on huuletooted, sest pakuvad otsest juurdepääsu hingamisteedesse. Sestap ei ole mõistlik huuli võõbata avalikus kohas, kus toode suurema tõenäosusega võib viirusega saatuda. Samuti on ohtlikud huulepalsamid, sest toodet säilitatakse väikeses kinnises ja niiskes keskkonnas, mis pikendab viiruste eluaega veelgi.  

Kosmeetikatooted, mida ei puhastata, on võimalikud nakkusallikad. Eksperdid soovitavad vahetada ka silmameigitooteid sageli, sest viirus võib organismi sattuda ka silma limaskesta kaudu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles