Arst avaldab, mis on parim kellaaeg magama minemiseks (3)

PM Tervis
Copy
Mida kvaliteetsem on uni, seda erksam on tunne järgmisel päeval
Mida kvaliteetsem on uni, seda erksam on tunne järgmisel päeval Foto: Shutterstock

«Rutiini kehtestamine võib soodustada normaalset und isegi ebanormaalsetel aegadel. Päevaplaani unepõhised aspektid võiksid sisaldada konkreetset magamamineku ja ärkamise aega ning veidikenegi aega iseendale,» rääkis Medicumi ja Confido meditsiinikeskuse kopsuarst ja unearst dr Erve Sõõru ajakirjas TerviseMeeter.

«Uni on ülioluline füüsilise tervise ja immuunsussüsteemi tõhusa toimimise jaoks. Uni on ka emotsionaalse heaolu ja vaimse tervise peamine parandaja, aidates seljatada stressi, depressiooni ja ärevust,» kinnitas dr Sõõru.

Alates 18. eluaastast on arsti sõnul tavapärane, et inimene magab öisel ajal ja une kestus on 6,5–11 tundi. Algklassilapsed peaksid magama 10–11 tundi. Vanematel inimestel muutub uni pindmisemaks ja esineb rohkem unehäireid. «Alates 55. eluaastast võib kuni 30-minutiline päevane uinak olla igapäevaelu osa,» ütleb Sõõru.

Normaalne magamamineku aeg võiks Sõõru sõnul jääda kella 21.00 ja 1.00 vahele ja ärkamine peaks toimuma kella 6.00 ja 10.00 vahel. «Voodisse minnes võiks uni tulla minutite jooksul, ärkamisi 1–2 korda öö jooksul peetakse normiks,» kinnitab arst. Enam kui kaks korda öö jooksul tualetis käimine võib olla seoses südamepuudulikkuse või uneaegse hingamishäirega ja sel juhul võiks arstilt abi küsida.

Kommentaarid (3)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles