Alustati Covid-19 võimaliku uue ravi inimkatsetega

PM Tervis
Copy
Covid-19 antikehateraapia võib olla sügisel saadaval, kui kõik läheb plaani kohaselt.
Covid-19 antikehateraapia võib olla sügisel saadaval, kui kõik läheb plaani kohaselt. Foto: Shutterstock

Farmaatsiaettevõte Eli Lilly teatas esmaspäeval, et on alustanud Covid-19 seljatamiseks mõeldud antikeharavi esimest katset inimestega.

Uuringu esimeses etapis kontrollitakse, kas ravi on ohutu ja hästi talutav, tulemusi on oodata juuni lõpus. Esimesed Covid-19 patsiendid, keda selle teraapiaga ravitakse, hospitaliseeritakse New Yorgi ülikooli Grossmani meditsiinikoolis, Los Angeleses Cedars-Sinais ja Atlantas Emory ülikoolis, teatas ettevõte CNNile.

Kui uuringus saab kinnitust, et ravim osutub Covid-19 vastu tõhusaks, võib see sügisel saadaval olla.

«Teadlased on üritanud välja selgitada, kas uute haiguste jaoks välja töötatud ravimid on tõhusad ka Covid-19 vastu, kuid niipea, kui epideemia algas, hakkasime tegema tööd haiguse vastu uue ravimi valmistamiseks,» ütles dr Dan Skovronsky, Eli Lilly asepresident ja teadusjuht. «Nüüd oleme valmis ja katsetame seda patsientidel.»

Ravi loodi koostöös Kanadas asuva biotehnoloogiaettevõttega AbCellera. Kui inimene taastub sellisest haigusest nagu Covid-19, toodab keha miljoneid valke, mida nimetatakse antikehadeks, mis tõrjuvad haigustekitajad ja aitavad kehal taastuda. AbCellera hankis vereproovi ühelt esimeselt USA patsiendilt, kes oli toibunud Covid-19st, ja vaadati läbi miljoneid rakke, et leida sadu antikehasid.

AbCellera ning riikliku allergia- ja nakkushaiguste instituudi vaktsiiniuuringute keskuse teadlased valisid välja nende arvates kõige tugevamad ning Lilly teadlased kavandasid monoklonaalsete antikehadena tuntud ravi. See lähenemisviis on töötanud teiste haiguste ravimisel, näiteks astma, luupuse, Ebola ja mõne vähivormi puhul.

Pole selge, kas selline teraapia toimib Covid-19 vastu, kuid kui seda laboris rakkudel kasutati, blokeeris see viiruse võime rakke nakatada, ütles Skovronsky. Andmeid pole veel avaldatud, kuid nende tulemuste põhjal said teadlased rohelise tee järgmise sammu tegemiseks. Nad andsid sellele ka ajutise nime.

«Me kutsume seda LY-CoV555,» ütles Skovronsky.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles