Viis vitamiini, mida peaksid rohkem tarbima

PM Tervis
Copy
Oluline on enamik vitamiine saada tervislikust toidust.
Oluline on enamik vitamiine saada tervislikust toidust. Foto: Shutterstock

Epideemia järel on oluline organismi ja immuunsüsteemi toetada tervisliku toidu ja füüsilise aktiivsusega. Selleks tuleb jälgida, et organism saaks regulaarselt piisavas koguses vajalikke vitamiine ja mineraale, vahendab Medical Daily.

Eksperdid reastasid olulised vitamiinid, mida tuleks toidust rohkem tarbida ning millest inimestel sageli puudus tekib. 

A-vitamiin aitab hoida nägemist, toetab immuunsüsteemi tööd ning hoiab naha ilusa ja terve. A-vitamiini leidub rohkelt rohelistes ja oranžides juurviljades ja puuviljades, nagu porgandis, maguskartulis, spinatis ja brokolis. 

B6-vitamiin reguleerib organismis unerütmi, söögiisu ja meeleolu ning toetab mitmeid kognitiivseid funktsioone. Samuti aitab B6-vitamiin kaasa punaste vererakkude tootmisele ning aitab hoida immuunsüsteemi tugevana. B6-vitamiini leidub juurviljas, pähklis, kartulis, banaanis, kikerhernes ja täisteratoodetes.

B12-vitamiin toetab närvirakke ja vererakke ning aitab organismil toota energiat ning hoida DNAd. B12-vitamiini leidub kalas, munas ja mitmes piimatootes, aga ka taimsetes piimades. 

B9-vitamiin ehk foolhape toetab punaste vererakkude tootmist ja toimimist ning eriti oluline on see vitamiin rasedatele naistele. B9-vitamiini leidub kõige rohkem puu- ja juurviljades ning kaunviljades, kuid paljud inimesed ei tarbi neid regulaarselt ja piisavalt ning B9-vitamiini puudus on üsna levinud. Parimad B9-vitamiini allikad on rohelised lehtsalatid, tsitruselised, maasikad, melonid ja kaunviljad, nagu herned ja oad.

D-vitamiin aitab kehal omandada kaltsiumit ning D-vitamiini puudust on seostatud veidi suurema südamehaiguste ja vähi riskiga. Peamine D-vitamiini allikas on päikesevalgus, kuid sellega tuleb olla ettevaatlik ning kasutada kindlasti päikesekaitsekreemi, et vältida nahavähki. Parimad toidud, milles leidub D-vitamiini, on eelkõige taimsed piimad, seened ja kala.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles