Uuringus selgus ninas elavate laktobatsillide seos hingamisteede haigusega

PM Tervis
Copy
Ninas peituvad immuunsust toetavad loomulikud kaitsemehhanismid. Osal inimestest võib neid olla kümme korda vähem kui tervetel.
Ninas peituvad immuunsust toetavad loomulikud kaitsemehhanismid. Osal inimestest võib neid olla kümme korda vähem kui tervetel. Foto: Shutterstock

Belgia Antwerpeni ülikooli teadlased uurisid inimese nina koloniseerivate mikroobide koosseisu eesmärgiga selgitada välja nende võimalik infektsioonivastane toime, kirjutab Eesti Arst.

Rohkelt on andmeid laktobatsillide mikroobivastasest ja immuunsust toetavast toimest inimese soolestikus, tupes ja nahal. Vähem on andmeid nende levikust ja funktsioonist inimese ülemistes hingamisteedes.

Võrreldes 100 terve inimese ja 100 kroonilise sinuiidiga patsiendi nina mikroobide koosseisu, ilmnes, et laktobatsillide perekonda kuuluv Lactobacillus casei AMBR2 on kohastunud elutsema ülemistes hingamisteedes ja neid leidub kroonilise rinosinuiidiga haigete ülemistes hingamisteedes ligi 10 korda vähem. Autorid järeldavad, et bakteril L casei AMBR2 on mikroobivastased ja immuunsust toetavad omadused.

Erinevalt teistest laktobatsillide perekonna esindajatest suudab L casei AMBR2 neutraliseerida hapniku toime ja kinnitub spetsiaalsete jalakestega (fimbriad) nina limaskesta rakkudele.

Teadlased on välja töötanud ninasprei, mis sisaldab elusaid L casei AMBR2 tüvesid. Ravim on loodud kroonilise rinosinuiidi ennetuseks ja raviks ning esialgsed katsetused on olnud edukad.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles