Uuringutest selgus koroonaviirusega kaasnev suur terviserisk

PM Tervis
Copy
Covid-19 toob kaasa vere hüübimishäired.
Covid-19 toob kaasa vere hüübimishäired. Foto: Shutterstock

Umbes 20–55 protsendil Covid-19-haigetest leitakse laboratoorsetel uuringutel koagulopaatia ehk vere hüübimismehhanismi häired.  Koagulopaatia kujunemise viis ei ole selge, vahendab Eesti Arst.

Paljude uuringute andmeil on Covid-19-haigetel suur trombootiliste tüsistuste risk. Erinevatel andmetel on trombootilisi tüsistusi 25–49 protsendil intensiivravi osakonnas ravitud Covid-19 haigetest. Muutuste tase sõltub kliinilise seisundi raskusest.

Tromboosi profülaktikaks soovitatakse vastunäidustuste puudumisel kõigile hospitaliseeritud haigetele rakendada ravi madalamolekulaarse hepariiniga (enoksapariin 40–60 mg päevas). On andmeid, et ka rutiinses doosis tromboprofülaktika rakendamisel jääb kriitilises seisundis Covid-19-haigete seas trombootiliste tüsistuste risk suuremaks, kui see on tavapraktikas mitte-Covid-19-haigetel.

Praeguseni ei ole ühtset seisukohta selles, kas ja milliste parameetrite järgi rakendada tromboprofülaktikat Covid-19-haigetele pärast haiglast lahkumist. Mõnes uuringus on leitud, et 60 protsendil Covid-19-haigetest esinevad trombootilised tüsistused veel 90 päeva jooksul pärast haiglast lahkumist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles