E-sigarettide tarvitamine tõstab suuõõnehaiguste riski

PM Tervis
Copy
Veipimise tõttu kannatab kogu suuõõs. Kuidas on õhusaastega?
Veipimise tõttu kannatab kogu suuõõs. Kuidas on õhusaastega? Foto: Shutterstock

E-sigarette on reklaamitud kui head võimalust suitsetamisest loobumiseks. Paraku on rohkelt andmeid, et e-sigarettide kasutamisel ehk veipimisel sissehingatavad aurud sisaldavad kopsu kahjustavaid toksilisi ühendeid, kirjutab Eesti Arst.

USA Ohio ülikooli teadlased uurisid veipimise mõju suuõõne mikroobide kooslusele ja sellest tulenevat mõju suuõõne tervisele.

Ilmnes, et isikutel, kes veipisid kolme kuu jooksul, kujunes juba suuõõne mikrobiaalne düsbioos, mis avaldus patogeense mikrofloora ülekaaluka vohamisena. Varasemalt suitsetanud ja seejärel veipima hakanud vaatlusalustel ilmnes kirjeldatud düsbioos eriti väljendunult.

Autorite hinnangul olid veipijatel ilmnenud muutused sarnased suuõõnehaiguste korral esinevate muutustega sealses mikrobiaalses koosseisus. Seega suurendab veipimine periodondi haiguste kujunemise riski. Samuti ilmneb, et tubakasuitsetamise asendamine veipimisega ei too kaasa loodetud kasu tervisele.

Kirjeldatud uuring on üks esimestest, kus uuritakse veipimise mõju suuõõne tervisele. Autorid rõhutavad uute analoogsete uuringute korraldamise vajadust.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles