Uuringus leiti seos veregrupil ja koroonaviirushaiguse põdemise raskusel

PM Tervis
Copy
Möödunud ööpäevaga tuvastati koroonaviirus ühel pärnumaalasel.
Möödunud ööpäevaga tuvastati koroonaviirus ühel pärnumaalasel. Foto: Dmitri Kotjuh

Uus uuring viitab veregrupile kui potentsiaalsele abivahendile, mis võiks aidata kindlaks teha, kui raskeks koroonaviirushaigus kujuneb, vahendab Medical Daily.

Geeniteadlased on asunud analüüsima, miks osa nakatunutel väljendub Covid-19 intensiivsemalt kui teistel.

Ilmus Euroopa teadlaste tehtud esimene uuring, mis dokumenteerib tugeva seose Covid-19 ja veregruppide geneetiliste variatsioonide vahel. MedRxivis eelülevaate vormis avaldatud uuringust selgub, et A-tüüpi verega patsiendid vajavad tavaliselt 50 protsenti suurema tõenäosusega hapnikku või ventilaatori kasutamist, samas kui O-tüübil on teiste veregruppidega võrreldes selleks väikseim risk.

Üllatav oli ka leid, et ehkki koroonaviirus kinnitub rakku sisenemiseks selle pinnal olevate ACE2 valkude külge, ei omanud ACE2 geneetilised variatsioonid Covid-19 raskusastmes tähtsust. Teadlaste arvates viitavad antud avastused, et haiguse tõsiduses mängib suurt rolli seni põhjalikult läbi uurimata mehhanism.

Haigete geneetilist infot analüüsitakse lootuses luua arstide tarbeks test, mis aitaks eos kiiresti hinnata haiguse kulu võimalikku raskust.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles