Euroopa kiirendab GMOsid sisaldavate võimalike koroonavaktsiinide katseid

PM Tervis
Copy
Võimalikku vaktsiini tuleb tagada suures koguses.
Võimalikku vaktsiini tuleb tagada suures koguses. Foto: Shutterstock

Euroopa ametnike eesmärk on kiirendada geneetiliselt muundatud organisme sisaldavate koroonaviiruse vaktsiinide uuringuid, ütlesid kaks ELi allikat Reutersile. See võib aidata vaktsiiniannuste väljatöötamisel firmasid, nagu AstraZeneca ja Johnson & Johnson.

Euroopa Komisjonilt oodatakse kavade esitamist juba järgmisel nädalal. Need on osa laiemast ELi strateegiast, mille eesmärk on tagada piisav kogus võimalikku vaktsiini ja vältida Ameerika Ühendriikidest ja Hiinast mahajäämist. 

Reformi abil loodetakse vähendada riikide võimalust kehtestada täiendavaid nõudeid geneetiliselt muundatud organisme (GMO) sisaldavate ravimite ja vaktsiinidega kliinilisi katseid tegevatele ravimiettevõtetele, vahendab Reuters.

Mõnes riigis, näiteks Itaalias ja Prantsusmaal, peavad ravimitega seotud toimingud olema saanud heakskiidu nii valitsuse keskkonna- või teadusosakondadelt kui ka tervishoiu- ja ravimiametilt, mis hõlmavad ka GMOde arvustajaskonda.

See on pikka aega põhjustanud kitsaskohti farmaatsiatööstuses, mis üha enam tugineb geenitehnoloogiale.

Viivitused võivad aga osutuda eriti problemaatiliseks nüüd, mil Euroopa võib vajada vaktsiiniuuringute kiiret kulgemist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles