Teadlased avaldasid USA koroonasurmade sünge prognoosi sügiseks

PM Tervis
Copy
Koroonaviirus levib peamiselt õhus lendlevate piiskade teel. Foto on illustratiivne.
Koroonaviirus levib peamiselt õhus lendlevate piiskade teel. Foto on illustratiivne. Foto: Shutterstock

USAs on kinnitatud üle kahe miljoni koroonaviiruse juhtumi. Eksperdid avaldasid täna prognoosi, et lähikuudel nakatub ja sureb riigis Covid-19 tõttu kümneid tuhandeid inimesi, vahendab CNN.

Johns Hopkinsi ülikooli andmetel on Covid-19 tõttu USA-s surnud peaaegu 113 000 inimest.

Valge Maja viidatud mõjuka mudeli kohaselt võib USA koroonasurmade arv 1. oktoobriks ulatuda tõenäoliselt 169 890ni, varieerudes erinevate stsenaariumite korral 133 000 – 290 000 vahel.

Igapäevaste surmajuhtumite arv peaks eeldatavasti vähenema juunis ja juulis, seejärel püsima augusti jooksul suhteliselt stabiilsena, enne kui septembris järsult tõuseb, ennustatakse mudeli järgi.

«Kui USA ei suuda septembris nakatumiste kasvu kontrollida, võib oktoobris, novembris ja järgnevatel kuudel oodata olukorra halvenemist, kui pandeemia, nagu me arvame, järgib kopsupõletiku hooajalisust,» ütles Washingtoni ülikooli tervisemeetrika instituudi direktor dr Christopher Murray.

Paljud riigid on lõdvendanud märtsis pandud piiranguid, kuid vaktsiini ei ole endiselt ja avalikes kohtades toimuvad kogenemised.

«Ma arvan, et praegu pole enamik ameeriklasi valmis minema tagasi «luku taha» ja ma saan sellest täiesti aru. Inimesed on nõus elama selle viiruse kõrval. See tähendab, et 800–1000 ameeriklast sureb iga päev,» ütles Harvardi ülemaailmse terviseinstituudi direktor dr Ashish Jha. «Me saame septembriks veel 100 000 surma. Niisiis, see on katastroofiline hind,» tõdes Jha. «Peame tõesti proovima välja mõelda, kuidas tuua juhtumite arvu alla sellelt hirmutavalt tasemelt.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles