ESIMENE MAAILMAS ⟩ Covid-19 noor ohver läbis kopsude siirdamise

PM Tervis
Copy
Röntgenülesvõte Covid-19 patsiendi kahjustunud kopsudest enne siirdamist.
Röntgenülesvõte Covid-19 patsiendi kahjustunud kopsudest enne siirdamist. Foto: /AP/Scanpix

USAs tehti eelmisel reedel kahekordne kopsusiirdamine 20. eluaastates naisele, kelle kopsud said Covid-19 tõttu pöördumatult kahjustada. Patsient on taastumas ja saab tänu uutele kopsudele oma perekonnaga suhelda, teatasid CNNi andmeil Chicago Northwesterni memoriaalhaigla kirurgid.

«Patsient on stabiilses seisundis ja paraneb iga päevaga. Kuigi tal on veel pikk tee ees, loodan väga, et ta taastub täielikult,» ütles haigla kirurgiadirektor dr Ankit Bharat neljapäeval. «Eile ta naeratas ja ütles mulle selle ühe lause: «Doktor, tänan, et te alla ei andnud!»» ütles Bharat. «Kui ta siirdamist ei oleks saanud, poleks ta elus.»

Haigla teatas, et see on esimene kord, kui USAs tehti selline operatsioon Covid-19 patsiendile edukalt ning see pakub uut lootust patsientidele, kellel on koroonaviirusnakkuse tagajärjel ulatuslik kopsukahjustus.

Hispaanlannast patsient veetis haigla intensiivravi osakonnas kuus nädalat hingamisaparaadi all, kui tema keha võitles koroonaviirusnakkusega.

«Ta oli mitu päeva Covidi osakonna ja võib-olla kogu haigla kõige haigem inimene,» tõdes Northwesterni kopsu- ja kriitilise abi spetsialist dr Beth Malsin.

«Nii päeval kui öösel pidi meie meeskond palju kordi kiiresti reageerima, et aidata teda hapnikuga varustada ja toetada tema teisi organeid, et olla kindel, et need on piisavalt terved, et võimaldada siirdamist, kui see võimalus tekib,» rääkis Malsin. «Üks põnevamaid aegu oli see, kui esimene koroonaviiruse test osutus negatiivseks ja see oli esimene märk, et ta võib viiruse võita, et pääseda elupäästvale siirdamisele.»

Juuni alguses tõdesid arstid, et patsiendi kopsud on Covid-19 tõttu saanud pöördumatu kahjustuse. «Kopsusiirdamine oli ainus võimalus,» ütles Bharat.

«Tal oli hakanud püsiva kahjustuse tagajärjel tekkima mitme organi puudulikkus,» ütles arst. «Tõsise vigastuse tagajärjel hakkas kopsude sisene rõhk tõusma ja süda üles ütlema, mil hakatakse verd varundama, ja siis hakkavad maks ja neerud üles ütlema.»

Bharat lisas, et enne patsiendi lisamist kopsusiirdamise nimekirja pidi ta saama Covid-19 suhtes negatiivse testi.

Enne operatsiooni kulus patsiendil viiruse seljatamiseks umbes viis nädalat. Kuigi tavaliselt teavitatakse patsienti kopsusiirdamise operatsioonist, oli hingamisaparaadi all viibides tema äratamine liiga riskantne, ütlesid arstid. Kospusiirdamise otsus tehti koos patsiendi perekonnaga.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles