Teadlased soovitavad koroonaviiruse vastu katsetada olemasolevat tõhusat vaktsiini (1)

PM Tervis
Copy
Vaktsiin
Vaktsiin Foto: Mihkel Maripuu

Kogu maailmas tehakse tööd tõhusa Covid-19 vaktsiini valmimise nimel – mõned eksperdid arvavad olevat võimaliku abi lastehalvatuse vaktsiinist, et pakkuda koroonaviiruse vastu ajutist kaitset, vahendab CNN.

On palju tõendeid, et olemasolevad vaktsiinid, näiteks lastehalvatuse vaktsiin, kaitsevad lapsi paljude nakkuste eest ja seda tasub katsetada uue koroonaviiruse vastu, kirjutas ekspertide meeskond neljapäeval teadusajakirjas Science.

Suukaudne lastehalvatuse vaktsiin on ohutu, odav, hõlpsasti manustatav ja laialdaselt kättesaadav, kirjutasid teadlased, kelle hulgas on ka HIV avastamises olulist rolli mänginud dr Robert Gallo.

Vaktsiiniga on poliomüeliit ehk lastehalvatus peaaegu kogu maailmas likvideeritud.

Suukaudse lastehalvatuse vaktsiini korral kasutatakse poliomüeliidi viiruse nõrgestatud versiooni. Nõrgestatud elusvaktsiinid tekitavad tugeva ja pikaajalise immuunvastuse, kinnitasid vaktsiinieksperdid. Nende tootmine on aeglasem kui tänapäevaste vaktsiinide puhul, kus kasutatakse lihtsalt viiruse geneetilist materjali, ning koroonaviiruse vaktsiinide kallal töötavad USA ja Euroopa ettevõtted keskenduvad kiirematele viisidele.

Mõistlik oleks lastehalvatuse vaktsiini vähemalt testida, et näha, kas see aitab koroonaviiruse vastu, ütlesid toidu- ja ravimiameti vaktsiiniuuringute osakonna ekspert Konstantin Chumakov ja Marylandi ülikooli viroloogia instituudi teadlane dr Robert Gallo ja tema kolleegid.

«Teeme ettepaneku kasutada Covid-19 leevendamiseks või ennetamiseks suukaudset polioviiruse vaktsiini. Nii polioviirus kui ka koroonaviirus on positiivse ahelaga RNA-viirused; seetõttu on tõenäoline, et neid võivad mõjutada ühised kaasasündinud immuunsusmehhanismid,» kirjutasid teadlased. «Eriti võiks suu kaudu manustatav polioviiruse vaktsiin pakkuda ajutist kaitset koroonaviirushaiguse vastu.»

Samuti on teadlaste sõnul sellest tingitud komplikatsioonide risk äärmiselt madal. See võib põhjustada lastehalvatuse laadse tüsistuse, kuid ühel juhul umbes kolme miljoni manustatud annuse kohta, ja enamasti immuunpuudulikkusega lastel.

«Ka muude elusate nõrgestatud viirusvaktsiinidega, näiteks leetrite ja rõugete vaktsiinidega on seostatud nakkushaiguste vastu väljendunud mittespetsiifiline kaitsev toime,» kirjutasid nad.

«Kui Aafrikas leetrivaktsiin kasutusele võeti, vähenes laste üldine suremus enam kui 50 protsenti – see on palju suurem langus, kui ainuüksi leetrite surmajuhtumite eest kaitsmisel eeldati,» lisasid nad.

Haiguste kontrolli ja ennetamise keskuste andmetel pole lastehalvatuse vaktsiin enam litsentsi saanud ega Ameerika Ühendriikides saadaval, kuid mõnes maailma piirkonnas kasutatakse seda endiselt. Lapsed saavad vaktsiiniannuseid tilkadena suhu.

Aastas toodetakse juba praegu maailmas miljard doosi lastehalvatuse vaktsiini.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles