Covid-19 võitnud mees: tunnen süüd ellujäämise pärast

PM Tervis
Copy
Covid-19 ravi on kallis.
Covid-19 ravi on kallis. Foto: Shutterstock

Michael Flor vaakus Covid-19 tõttu hinge ja viibis haiglas 62 päeva – selle eest esitati talle arve suuruses 1 122 501 dollarit ja neli senti (997 206 eurot – toim.), vahendab Seattle Times.

70-aastane Flor jõudis kevadel surmale nii lähedale, et öövahetuse õde hoidis telefoni ta kõrva juurde, samal ajal kui naine ja lapsed temaga hüvasti jätsid. Praegu kodus kosuv Flor ütleb, et ta süda ütles peaaegu teist korda üles, kui ta sai haiglaarve.

«Ma tegin selle lahti ja ütlesin: «Püha (piiks)!»» Kogu infot sisaldav arve meenutab raamatut – see on 181 lehekülge pikk. Flor oli ravi ajal suurema osa ajast teadvuseta, aga alles haiglasse jõudes ütles ta naisele, et too peab ta sealt välja aitama, sest nad ei saa seda endale lubada.

Arve on tasude selgitus ja kuna Floril on kindlustus, sealhulgas Medicare, ei pea ta valdavat osa sellest maksma. Kuna tal oli Covid-19 ja mitte mõni muu haigus, ei pea ta võib-olla midagi maksma. Haiglas viibimise ajal sai pere jaoks selgeks, et kuna tegu on koroonaviirusega, nad hiigelarve tasumisega end hiljem vaevama ei pea.

Intensiivraviosakonna toa eest oli tasu 9736 dollarit ehk 8649 eurot päevas. Viiruse nakkava iseloomu tõttu oli ruum pitseeritud ja sinna pääsesid ainult plastikust ülikondi ja peakatteid kandvad meditsiinitöötajad. Selles eraldatud ruumis viibis mees 42 päeva, teenuse kogumaksumuseks 408 912 dollarit (363 269 eurot – toim.).

Samuti oli ta 29 päeva ventilaatori all – masina kasutamise eest küsiti 2835 dollarit (2518 eurot) päevas ehk kokku 82 215 dollarit (73 038 eurot). Umbes veerand arvest on ravimikulud.

Tasude loetelu räägib kaudselt Flori lahingust Covid-19-ga. Kahe päeva eest, mil ta süda, neerud ja kopsud iseseisvat töötamast lakkasid, ja ta oli surmale kõige lähemal, on arve 20 lehekülge pikk ja kokku ligi 100 000 dollarit ehk umbes 88 000 eurot.

Flor oli üllatunud iseenda reaktsioonist – selleks oli süütunne.

«Tunnen süüd ellujäämise pärast,» tõdes ta. «Tekib tunne, miks just mina? Miks ma selle kõik ära teenisin? Vaadates kõige selle uskumatut maksumust, lisab see kindlasti ellujäänu süüle.»

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles