Jaanipäevaks kõik vajalik olemas?

Apotheka
Copy
Foto: pexels.com

Loetud päevad on jäänud aasta kõige pikema päeva ja lühema ööni, kui aedades, külades ja linnades süüdatakse lõkked, et üheskoos tähistada võidupüha ja jaanipäeva. Et jaaniöö mööduks muretult ja eelkõige oma tervist säästvalt, jagab nõu Apotheka proviisor Anne-Mai Rogenbaum.

Sääsed ja puugid

Ära lase putukatel oma pidustusi rikkuda. Suvehooaja kõige tülikamate tüütuste peletamisel on abiks erinevad putukatõrjevahendid. Puukide vältimiseks kanna heledat, pikkade varrukatega riietust, et puuke kergemalt märgata. Soovitav on toppida püksisääred sokkide või kummikute sisse. Pärast puugiohtlikus piirkonnas viibimist tuleks kontrollida kogu oma keha hoolikalt üle.

Kui aga märkate, et mõni ringi lendav putukas on teile juba liiga teinud, siis sobiliku toote leidmisel on oluline analüüsida, milline hammustuse koht välja näeb. Kui nahk kuumab, on turses või esineb kihelust, siis tuleks valida tavaline antiseptik puhastamiseks kui ka spetsiaalne sügelust vähendav ja põletikuvastane putukahammustuse leevendaja, näiteks Ciccarelli SOS putukahammustust leevendav pliiats või A-Derma dermalibour + ärritusevastane kreem. Kui tekib tõsisem nahareaktsioon, peab eelistama suukaudset allergiavastast antihistamiinikumi, mis sobib väga hästi ka sügeluse leevendamiseks.

Gaseeritud joogid ja grillimine

Jaanipäev kujuneb enamasti tõeliseks lihasöömise peoks, mille kõrvale pruugitakse meeli ülendavaid gaseeritud jooke. Toidu ja gaseeritud jookidega liialdades võime muuta mõnusa olemise kiirelt piinavalt raskeks enesetundeks. Pidupäeva õhtusööki võiks alustada üldse klaasitäie veega ja tervisliku salatiga, et esmane nälg kustuda. Unustada ei tohi ka liikumist, lõkke ääres istumisele võiks teha ka väikse pausi ja näiteks minna jaaniussikesi või sõnajalaõit otsima. Üks pikem jalutuskäik leevendab kindlasti raskustunnet, mida söömine ja joomine on tekitanud. Apteegist leiate ka preparaate, mis on mõeldud rasvase toidu seedimise hõlbustamiseks.

Päikesekreemid

Praeguste prognooside kohaselt tõotab jaanipäev Eestis tulla päikeseline ja soe, seega on olulisel kohal päikesekaitsevahendid. Bionike on toonud turule uue ja väga mugavalt kasutatava toote: Bionike mist kaitsev näosprei SPF30. See tagab uuendusliku nähtamatu kaitse igapäevaste väliste agressorite vastu nagu UV-kiirgus ja saasteained ning kõik mis põhjustavad oksüdatiivset stressi. Ennetada on alati tunduvalt lihtsam kui pärast nahapõletust leevendada. Päikesekaitsevahendi osas tuleks pöörata tähelepanu, et välja valitud kreem kaitseks korraga nii UVA kui UVB kiirguse eest. Kui plaan pikemalt päikese käes viibida, siis kindlasti valida kreem, mille päikesekaitsefaktor oleks vähemalt 30. Pärast pikemat päikese käes viibimist on soovitav kasutada päevitusjärgsed kreeme või geele, mis rahustavad ning niisutavad nahka.

Kui ennetustegevus jäi puudulikuks ja juba on vaja alustada abi otsimisega, siis soovitan Ciccarelli S.O.S. nahka päästvat kreemi. Antud kreem vähendab kiirelt ja efektiivselt nahapunetust, -ärritust, -põletust ja -sügelust, mis on põhjustatud päikeselööbest või putukahammustustest.

Esmane esmaabi

Nii mõnigi jaanipäev võib kaasa tuua kukkumisi, põletusi, marrastusi või ootamatu peavalu. Esiteks igas hästi kokku pandud apteegikotis on olemas erinevas suuruses plaastreid. Klassikalistele plaastritele lisaks võiks olemas olla ka haavaliim-sprei, mis kaitseb haava mustuse, niiskuse ja bakterite eest. Haavade tekkimisel tuleb need esmalt puhastada, näiteks voolava vee all suuremast mustusest edasi antiseptikumiga. Peale puhastamist katta haav plaastri või haavaliimiga.

Jaanipäeva traditsioonilised seltskonnamängud nagu köievedu, kotijooks või saapa viskamine võivad teinekord viia lihasvaluni. Esmase leevenduse annab sellisel juhul külmakompress, samas saab abi ka külmaspreidest ja geelidest, neid võib vaja minna ka grillimise käigus saadud kergemate põletuste korral. Põletushaavade korral võiks kasutada spetsiaalselt selleks mõeldud Burnshield tooteid.

Olenemata valu allikast või põhjusest on kindel üks tõde: valu ei tasu kannatada. Eriti veel pidustuste ajal, seega suurema valu korral küsi nõu valuvaigistite kohta apteekrilt või arstilt, pidutuste ajal aitab ka perearsti nõuandetelefon 1220.

Ära unusta kondoomi!

Jaaniöö on üks kirgi täis öö, mis võib kaasa tuua endaga põnevaid seiklusi. Unustada ei tohi aga iseenda kaitsmist ja turvalisust. Soovimatute raseduste või suguhaiguste eest saab end kaitsta, selleks pista oma taskusse või kotti kondoom, et see oleks vajadusel olemas.

Copy
Tagasi üles