Meditsiiniharidus eriolukorra järel: arstivanne antakse veebiaktusel ning õendusõppeks esitatakse dokumente ainult internetis

PM Tervis
Copy
Foto: Andres Tennus / Tartu Ülikool

Tartu Ülikooli arstitudengitel, kes vähemalt kuus aastat on unistanud uhkes piduriides lõpetamisest ja rahvamassis kaamera ees poseerimisest, tuleb sel aastal peomeeleolu suuresti ise luua. Nimelt toimuvad aktused veebis. Tartu Tervishoiu Kõrgkooli kandideerijad peavad samuti internetis dokumentide esitamise selgeks saama, kuna kohapeale nõu küsima minna sel aastal ei saa.

Tartu Ülikoolis annavad tulevased arstid ja proviisorid ametivande veebi vahendusel

Tartu Ülikoolis annavad tulevased arstid ja proviisorid ametivande virtuaalsel aktusel. 344 lõpetajast on 138 arstiteaduse ja 33 hambaarstiteaduse õppe, 14 proviisori integreeritud bakalaureuse- ja magistriõppe, 11 rahvatervishoiu ja üheksa õenduse magistriõppe lõpetajad. Lõpetajate hulgas on esmakordselt 49 täienduskoolitusprogrammi «Farmatseudist proviisoriks» läbinut. Tegu on Tallinna Tervishoiu Kõrgkooli farmatseudi eriala lõpetanutega, kes jätkasid proviisori kutse omandamiseks õpinguid Tartu Ülikooli farmaatsia instituudi täiendusõppes.

Tartu meditsiiniteaduste valdkonna dekaani professor Margus Lemberi sõnul on maailma pakutud ettenägematute üllatuste tõttu tänavune lõpetamine kõike muud kui tavapärane. «Vaid mõne kuu eest teadsime, et meditsiiniteaduste valdkonna õppekavade lõpetajad saavad oma lõpudiplomi kätte üheskoos traditsioonilisel aulaaktusel, ent nüüd on lõpetamise päev saanud individuaalsema mõõtme, sest seame esmatähtsaks iseenda ja lähedaste tervise,» tõdes Lember. Ta rõhutas siiski, et tagasihoidlikum tähistamine ei võta ära selle päeva tähtsust ega pidulikkust.

Esimest korda annavad tulevased arstid ja proviisorid ametivande veebi vahendusel tõotades järgida arsti- ja proviisorkutse põhimõtteid. Seda loetakse alati üheskoos lõpuaktusel, oma lähedaste ja õppejõudude juuresolekul. Kuna enam kui 200 arstiteaduse ja hambaarstiteaduse lõpetajat ei saa tänavu ühes ruumis viibida, antakse ka vanne interneti kaudu. Uue põlvkonna arstide ja proviisorite vannet saab kuulata veebiaktusel. 

Tervishoiukõrgkooli kandideerimine toimub veebis ja riigieksamite tulemuste vajalikkuseta

Tartu Tervishoiu Kõrgkooli lõpuaktustel saavad osaleda ainult lõpetajad. TTK õppeprorektori Kersti Viitkari sõnul näitab praegune pandeemia selgelt, kui väärtuslik on piisava hulga kõrgetasemelise väljaõppega tervishoiutöötajate olemasolu. Sel sügisel ootab Tartu Tervishoiu Kõrgkool õppima 421 õppurit. Seekord saavad erialast kõrgharidust tulla omandama ka õed, kes on aastaid tagasi väljaõppe kutsehariduse tasemel saanud.

Tartu Tervishoiu Kõrgkooli õppekorralduse osakonna juhataja Eve Müüri sõnul toimub erinevalt varasemast kõik elektrooniliselt: nii dokumentide esitamine ja kandidaatide nõustamine kui ka testid ja sisseastumisvestlused. Kutseõppesse sisseastumisel arvestab kõrgkool eelnevate õpingute keskmist hinnet, rakenduskõrghariduse õppekavadel lisaks teatud õppeainete lõpuhindeid, ent kandideerimiseks pole vajalikud riigieksamite tulemused. «Selle asemel teevad kõik meie kõrghariduse õppekavadele kandideerijad üldteadmiste testi, mis on ennast varasemate aastatega tõestanud,» lisas Müür.

Suvisel vastuvõtul ootab Tartu Tervishoiu Kõrgkool kandideerima magistriõppes terviseteaduse õppekavale, rakenduskõrgharidusõppes õe, ämmaemanda, füsioterapeudi, bioanalüütiku, radioloogiatehniku ning tervisekaitse spetsialisti õppekavadele. Kutse saab omandada massööri, tegevusjuhendaja, lapsehoidja ja erakorralise meditsiini tehniku õppekavadel. Juba saab dokumente esitada ka 2021. aasta alguses alustavale radiograafia magistriõppekavale kandideerimiseks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles