Teadlased tuvastasid olulise teguri, millest sõltub Covid-19 testi tulemus

PM Tervis
Copy
Neist negatiivsed olid 5871 ja positiivsed 31 proovi.
Neist negatiivsed olid 5871 ja positiivsed 31 proovi. Foto: Dmitri Kotjuh / Järva Teataja

Tartu ülikooli korraldatud uuringu esialgsed andmed Covid-19 leviku kohta Saaremaal ja Tallinna Järveotsa perearstikeskuses registreeritud isikute seas tõi esile, et SARS-CoV-2 on inimeste seas laialdasemalt levinud, kui näitab ametlik statistika, vahendab Eesti Arst.

Viimane põhineb viiruse RNA määramisel ninaneelust tampooniga võetud materjalist, mis näitab viiruse olemasolu organismis. Ülikoolis läbiviidaval uuringul määratakse aga viirusevastaste antigeenide olemasolu organismis, mis näitab, et viirus on organismis olnud.

Andmete lahknevuse põhjuseid on mitmeid, kuid üheks põhjuseks võib olla ninaneeluproovi võtmise ebaõige ajastus. USA Johns Hopkinsi meditsiinikeskuse uurijad selgitasid kirjanduse andmeid analüüsides, et nelja päeva vältel enne Covid-19 haigussümptomite ilmnemist on test negatiivne vaatamata sellele, et inimene on viirusega nakatunud – saadakse valenegatiivne tulemus. Haigussümptomite ilmnemise esimesel päeval on valenegatiivse testi tõenäolisus 38 protsenti ning see väheneb 20 protsendile kolmandaks haiguspäevaks.

Seega on optimaalne aeg ninaneeluproovi võtmiseks Covid-19 haigestumise testimiseks keskmiselt 8.−9. päev pärast nakatumist viirusega ehk 3.−4. päev pärast haigustunnuste ilmnemist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles