Kuidas aitab tervist hoida vitamiin, mida organism ise ei sünteesi?

PM Tervis
Copy
Maasikad.
Maasikad. Foto: Elmo Riig

Rimi toitumisnõustaja Katri Merisalu rõhutab, et inimesed peaksid sööma C-vitamiini rohkeid toite kogu aeg, mitte ainult viirushooajal – nimelt ei suuda organism C-vitamiini ise sünteesida. Eriti hoolikalt peaksid C-vitamiini tarbima rasedad naised, imetavad emad ning suitsetajad.

«C-vitamiin mängib olulist rolli paljudes inimesega toimuvates füsioloogilistes protsessides,» lausus Katri Merisalu. «Näiteks vajame me C-vitamiini aju normaalseks funktsioneerimiseks. C-vitamiin toimib ka efektiivse antioksüdandina, mis aitab võidelda vabade radikaalide põhjustatud oksüdatiivse stressi vastu,» rääkis ta. Oksüdatiivne stress võib toitumisnõustaja sõnul kaasa aidata selliste haiguste tekkele nagu vähktõbi, südame-veresoonkonna haigused, diabeet ja närvisüsteemi kahjustavad haigused.

«Seda vitamiini läheb organismil vaja samuti kollageeni sünteesiks, mis aitab kaasa haavade paranemisele ning hoida meie naha, luude, hammaste, kõõluste ja kõhrede head tervist. Kollageen omakorda aitab säilitada arterite tugevat struktuuri ning hoiab naha pringi ja noorena,» selgitas Merisalu.

Toitumisnõustaja lisas, et C-vitamiin on aitab paremini toime tulla ka üleliigse stressi ja väsimusega.

Parimateks C-vitamiini allikateks on värsked puu- ja köögiviljad, marjad, rohelised ürdid – eesotsas kibuvits, astelpaju, paprika, mustad sõstrad, maasikad, kaalikas, tsitruselised, kapsas, lillkapsas, tomat, brokoli, lehtkapsas, passionvili, petersell, värske koorega kartul (aurutatud), melon, papaia, tšilli, kiivid, inkamarjad.

C-vitamiini puudusest annavad märku: 

  • Väsimus, kurnatus, kergesti ärrituvus
  • Sageli esinevad infektsioonhaigused
  • Rauavaegusaneemia
  • Isutus
  • Kergesti tekkivad sinikad
  • Skorbuut ehk C-vitamiini defitsiit
  • Aeglaselt paranevad haavad
  • Veritsevad igemed
  • Seletamatu kaalutõus
  • Madal immuunsus

Marjadest saab valmistada ka C-vitamiinist pakatava magustoidu.

Vaja läheb

  • 500 g külmutatud banaani ja maasika segu
  • 10 spl kookospiima
  • 2 laimi
  • 1 tls kaneeli
  • 8 mündilehte
  • Pool peotäit mustikaid
  • Pool peotäit vaarikaid
  • Üks peotäis maasikaid
  • 2 spl toortatra müslit
  • 1 spl mandlivõid

Jäätis: blenderda kõik koostisosad ning aseta pool segust mõnda karpi või keeksivormi ja pane sügavkülma vähemalt kolmeks tunniks. Esialgu tuleb segada segu iga 20-30 minuti tagant. Kõige maitsvam on jäätis järgmisel päeval.

Smuutikauss: pane teine pool segust kaussi. Lisa segu peale marjad, toortatra müsli (vaata retsepti) ning mandlivõi. Naudi värske hommikusöögina või vahepalana.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles