Eesti hakkab ravimipoliitikat uuendama

PM Tervis
Copy
Tanel Kiik
Tanel Kiik Foto: Mihkel Maripuu

Sotsiaalminister Tanel Kiige eestvedamisel koguneb täna ravimivaldkonna videoümarlaud, kus antakse avalöök uuele ravimipoliitika arengudokumendile ja tegevuskavale. Tulevaks kevadeks on plaan leppida kokku tegevustes, kuidas parandada taskukohaste ravimite kättesaadavust patsientidele.

Viimane ravimipoliitika alusdokument pärineb aastast 2013, kuid ravimivaldkond areneb kiiresti. Tanel Kiige sõnul ootab paremat lahendust rida küsimusi, näiteks kuidas vähendada veelgi patsientide omaosalust ravimite eest tasumisel või kuidas ennetada tarneraskusi.

«Äsjane Covid-19 kriis testis meie tervishoiusüsteemi valmisolekut ja ka ravimituru vastupidamisvõimet. Kriis kinnitas paljude ravimivaldkonna osapoolte koostöötahet ravimite jätkuva kättesaadavuse tagamiseks. See on hea lähtekoht, et leppida kokku uues ravimipoliitikas aastateks 2021-2030 ja tegevuskavas,» lisas minister Kiik.

Kavandatava ravimipoliitika eesmärk on tagada ravimite pidev kättesaadavus ja ratsionaalne kasutus, et toetada tervena elatud eluea pikenemist ja patsientide elukvaliteedi paranemist. Eraldi on kavas tähelepanu pöörata innovatsiooni ja läbipaistvuse suurendamisele ravimivaldkonnas.

«Eestis peavad ravimid olema taskukohased nii patsientidele omaosaluse mõttes kui ka kokkuvõttes maksumaksjatele,» ütles haigekassa ravimiosakonna juhataja Erki Laidmäe. «Ravimite rahaline kättesaadavus sõltub peamiselt ravimitootjate ja riigi koostööst ja loodan, et ravimipoliitikat uuendades õnnestub kokku leppida sammud, mida kumbki pool astuma peab.»

Videoümarlaual tutvustatakse poliitikadokumendi koostamise eesmärki ja tööprotsessi. Arutelud jätkuvad ekspertide osalusel töögruppides septembris-oktoobris 2020.

Sisulised arutelud toimuvad viies töögrupis: ravimite kvaliteet, tõhusus ja ohutus; ravimite füüsiline kättesaadavus; ravimite rahaline kättesaadavus; ravimite ratsionaalne kasutamine ning apteegiteenuse kvaliteet ja täiendavate teenuste arendamine.

2021. aasta alguseks peaks valmima ravimipoliitika tulevikusuundumusi kirjeldav dokument aastateks 2021-2030, ja selle kinnitab valitsus.

Ravimipoliitika videoümarlaual osalevad Eesti Puuetega Inimeste Koja, Eesti Patsientide Liidu, Eesti Perearstide Seltsi, Eesti Arstide Liidu, Eesti Haiglate Liidu, Tartu Ülikooli farmaatsia instituudi, Eesti Akadeemilise Farmaatsia Seltsi, Eesti Farmaatsia Seltsi, Tallinna Tervishoiu Kõrgkooli, Eesti Ravimitootjate Liidu, Eesti Ravimihulgimüüjate Liidu, Eesti Proviisorite Koja, Eesti Apteekrite Liidu, Eesti Haiglaapteekrite Seltsi, Eesti Loomaarstide Ühingu, ravimiameti, Eesti Haigekassa, konkurentsiameti, maaeluministeeriumi ning Tervise ja Heaolu Infosüsteemide Keskuse esindajad.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles