Kliinilistesse uuringutesse on jõudmas viis uut koroonaviiruse vaktsiinikandidaati

PM Tervis
Copy
Vaktsiin ja vaktsineerimine.
Vaktsiin ja vaktsineerimine. Foto: Priit Simson

Kliinilistesse uuringutesse on jõudnud või jõudmas viis uut koroonaviiruse vaktsiinikandidaati, vahendab ravimiamet.

  1. Venemaal alustatakse Gamaleya uurimisinstituudi eestvedamisel esimese ja teise faasi kliinilist uuringut vaktsiiniga Gam-COVID-Vac. Uuringusse on kaasatud 38 inimest ning vaktsiin põhineb adenoviirusel.
  2. Saksamaa firma CureVac alustab esimese faasi kliinilist uuringut Saksamaal ja Belgias SARS-COV-2 vaktsiiniga CVnCoV, mis on olemuselt lipiididest koosnevatesse nanoosakestesse pakitud mRNA, sarnanedes seega Moderna Therapeutics’i arendatavale vaktsiinile.
  3. GeneCure Biotechnologies alustab 32 osalejaga kliinilise uuringu esimest faasi, kus testitakse terapeutilist vaktsiini Covax-19. Terapeutiline tähendab siin seda, et vaktsiini manustatakse mitte tervetele, vaid SARS-COV-2 nakkuse saanud inimestele. Eesmärgiks on kergendada haiguse kulgu immuunsüsteemi aktiveerimise läbi. 
  4. Imperial College London alustab koostöös Hiinaga esimese ja teise faasi kliinilist uuringut, kus 300 osalejat saavad RNA-põhist uut tüüpi vaktsiinikandidaati. SARS-COV-2 ogavalku kodeeriv RNA on pakitud lipiidsetesse kandjatesse ja selles osas sarnaneb ka see vaktsiin Moderna arendatava SARS-COV-2 vaktsiiniga. Samas on selle vaktsiini koostises olev RNA uudset tüüpi, nn iseamplifitseeruv. See tähendab, et RNA on võimeline pärast rakkudesse jõudmist ise end paljundama. Selle eeliseks võiks olla suurema koguse SARS-COV-2 ogavalgu tootmine ja seeläbi ka tugevam immuunvastus. Eelkliinilistes uuringutes katseloomadel on vaktsiin osutunud ohutuks ja lubab eeldada ka immuunsuse teket. Seda kõike tuleb aga tõendada kliinilistes uuringutes.
  5. Hiinas on jõudnud kliiniliste uuringute esimesse ja teise faasi inaktiveeritud SARS-COV-2 vaktsiin BBIBP-CorV, mida arendavad Sinopharm ja Pekingi bioloogiliste preparaatide instituut (Beijing institute of Biological Products). Kliiniliste uuringute raames on vaktsiini plaanis manustada ligikaudu 2000 inimesele. Hiljuti avaldatud tulemused teadusajakirjas Cell näitavad, et vaktsiin kutsub kaitseloomadel esile katseloomadel viirust neutraliseerivate antikehade tekke ja kaitseb reesusmakaake ka nakkuse eest.
  • Sinovac Biotech teatab oma vaktsiinikandidaadi positiivsetest tulemustest kliiniliste uuringute esimestes etappides. Hiina firma Sinovac Biotech on teatanud, et esimese ja teise faasi kliinilisest uuringust saadud esialgsete andmete põhjal tekitab nende arendatav inaktiveeritud SARS-COV-2 vaktsiinikandidaat CoronaVac 14 päeva jooksul inimese organismi viirust neutraliseerivad antikehad. Samuti ütleb firma, et vaktsiin ei tekitanud uuringus osalejatel tõsiseid kõrvaltoimeid. Tulemused vajavad kinnitamist kliiniliste uuringute kolmandas faasis.
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles