Puust ja punaseks: mida süüa ja juua pohmelli leevendamiseks

PM Tervis
Copy
Pohmelli ajal üritab keha teha kõik võimaliku, et veres ringlevast alkoholist vabaneda. Sellele aitab kaasa vedeliku tarbimine.
Pohmelli ajal üritab keha teha kõik võimaliku, et veres ringlevast alkoholist vabaneda. Sellele aitab kaasa vedeliku tarbimine. Foto: Shutterstock

Toitumisnõustaja Laura Tilt selgitab, millised toidud aitavad pärast ülekäte läinud pidu kiiremini leevendust saada.

Pohmelli põhjustavad peamiselt toksilised atsetaldehüüdid, mis on alkoholi lagunemise kõrvalsaadus. Maksa ülesanne on muuta atsetaldehüüdid vähem mürgiseks atsetaadiks, räägib Tilt elustiiliajakirjas Red.

Mida saab kehale raske olukorra leevendamiseks teha? Esiteks tuleks turgutada keha vee joomisega, kuna alkohol tõkestab vett säilitada aitava vasopressiini tootmist kehas.

Iivelduse süvenemise vältimiseks tuleks vett juua väikeste lonksude kaupa. Vesi on hea, kuid isotoonilised spordijoogid on toitumisnõustaja sõnul veel paremad, kuna elektrolüüdid ja suhkrud annavad energiast tühjaks imetud kehale uue laengu.

Tahkest toidust on parimaks valikuks munad, mis sisaldavad tsüsteiini, aminohapet, mis aitab maksas lagundada atsetaldehüüdi. Söö seda röstsaiaga, et tõsta joomise tagajärjel langenud veresuhkru taset.

Samuti sisaldavad tsüsteiini kaerahelbed, nii et võid julgelt alustada päeva ka pudruga.

Alkoholi tarbides vähenevad hoogsalt ka B-vitamiini varud ja neid võiksid täiendada päeval näiteks salati, kaunviljade, jogurti ja päevalilleseemnetega.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles