Kuidas vältida ja ära tunda kuumarabandust?

PM Tervis
Copy
Soovitatav on tarbida gaasita mineraalvett. Kohv ja alkohol soodustavad kiiret vedeliku organismist lahkumist.
Soovitatav on tarbida gaasita mineraalvett. Kohv ja alkohol soodustavad kiiret vedeliku organismist lahkumist. Foto: Shutterstock

Kõrge temperatuur, niiskus ning tugev päikesekiirgus võivad põhjustada vedeliku ja soolade kaotust, ülekuumenemist, psüühika- ja vereringehäireid, infarktiohtu ning päikesepõletusi, hoiatab terviseamet.

Parim viis kuumarabanduse vältimiseks on keskpäeval jahedates siseruumides püsimine, sedastab terviseamet. Kuuma ja intensiivse päikesega tuleb väljas kanda peakatet ning tarbida keskmisest enam vedelikku.

Organismi vedelikukaotuse vältimiseks tuleb vedelikku tarbida tavapärasest rohkem, janu kustutamiseks on soovitatav juua gaasita mineraalvett. Kuuma ilmaga ei ole soovitatav tarbida organismist vedelikku välja viivat kohvi või alkoholi. Päikese käes viibides tuleks kasutada nii UVA- kui UVB-kiirguse eest kaitsvaid päikesekaitsetooteid, samuti saab end päikese eest kaitsta heledaid avaraid riideid, peakatteid ja päikeseprille kandes.

Kindlasti tuleb jälgida lapsevankris olevaid imikuid, sest vanker võib valesse kohta jättes väga kuumaks minna, juhib terviseamet tähelepanu. Samuti ei tohi kuumade ilmadega jätta autosse ei inimesi ega loomi, sest auto sisetemperatuur kerkib kiiresti.

Millal on tegu kuumarabandusega?

Tõenäoliselt on tegu kuumarabandusega, kui keha temperatuur kiiresti tõuseb, higistamine peatub ning organism ei suuda ise maha jahtuda. Kui esmaabi ei osutata piisavalt kiiresti, võib kuumarabandus põhjustada püsiva puude või halvemal juhul koguni surma. Kuumarabanduse sümptomiteks võivad olla:

• Kõrge kehatemperatuur (üle 39°C)

• Punane, kuum ja kuiv nahk (higistamine on peatunud)

• Pulsisageduse kiirenemine

• Tuikav peavalu

• Peapööritus

• Iiveldus

• Meeltesegadus

• Teadvusetus

Kuumarabanduse sümptomite ilmnemisel tuleb viivitamatult kutsuda kiirabi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles