Teadlased tuvastasid peamised käitumisviisid, mis suurendavad varajase surma riski

PM Tervis
Copy
Mitmed käitumisviisid suurendavad varajase surma riski.
Mitmed käitumisviisid suurendavad varajase surma riski. Foto: Shutterstock

Inimeste sotsiaalne käitumine ning valikud mõjutavad vaimset ja füüsilist tervist ning oodatavat eluiga. Teadlased tuvastasid 57 käitumisviisi, mis suurendavad varajase surma riski, vahendab Neuroscience News.

Uuringu tulemused avaldati väljaandes Proceedings of the National Academy of Sciences ning uuringu käigus analüüsiti 13 611 ameeriklase tervise andmeid 16 aasta vältel. Leiti, et oodatava eluea ja tervelt elatud aastate välja selgitamiseks tuleb arvesse võtta ka inimeste eluvalikuid ning sotsiaalset käitumist. 

Oodatava eluea arvutamises võetakse enamasti arvesse bioloogilisi faktoreid nagu varasemad haigused, geneetika, toitumine, kehakaal ja füüsiline aktiivsus. Uuringus vaadeldi mitmete sotsiaalsete faktorite pikaajalist mõju inimeste tervisele. Oodatavat eluiga vähendasid kõige enam sellised käitumuslikud tegurid nagu töötus, lahutus, suitsetamine, alkoholi tarbimine, rahalised raskused, negatiivne ellusuhtumine ning lähedaste ja toetavate suhete puudumine. 

Teadlaste sõnul on inimeste tervise ja elukvaliteedi parandamisel oluline arvestada ka sotsiaalseid, psühholoogilisi ja käitumuslikke tegureid. Näiteks negatiivse ellusuhtumise ja lähisuhete puudumise korral tuleks pöörata enam tähelepanu inimeste sotsiaalsete oskuste parandamisele ning vaimse tervise toetamisele.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles