Haavahoolduse põhitõed - õige tegutsemine vähendab valu ja hoiab ära haiglasse sõidu

PM Tervis
Copy
Haava loputamine jaheda veega vähendab nahakahjustuse süvenemist ja valu
Haava loputamine jaheda veega vähendab nahakahjustuse süvenemist ja valu Foto: Shutterstock

Suviste aiapidude hoos on paslik meelde tuletada ettevaatusabinõud – kuidas toimida, kui oled saanud kõrvetada lõket tehes või grillmasinat kasutades. Haavakliiniku spetsialistid annavad nõu, milline on põletushaavade puhul õige esmaabi ja kuidas ise edukalt haava hooldada.

Põletushaava tekkimisel on oluline kiire ja õige tegutsemine. Nii on võimalik vältida põletuse süvenemist ja vähendada valu.

Pindmisi põletushaavu saab kodus ise edukalt hooldada. Siin on sammud, mille järgimine parandab kannatanu enesetunnet ja aitab vältida haiglasse sõitu.

  • Peata kuumuse toime! Summuta leek võimalikult kiiresti teki, vaiba või maas rullimise abil ja vabasta kahjustatud kehaosa riietest.
  • Jahuta haava! Vala haavale jahedat vett (18–20°C) umbes 15 minuti jooksul. Jää, jääkotid või allika-/jäävesi ei sobi põletatud haava jahutamiseks, kuna liiga madal temperatuur võib süvendada koekahjustust. Jahutamiseks sobib ka spetsiaalne esmaabigeel.
  • Põletusele ei tohi panna rahvatarkusena levinud esmaabiaineid nagu õlid, salvid, kreemid, aaloe, vaseliin, hapukoor, jms. Kasu asemel võib see tuua kahju – kaetud pinna all liigub põletus sügavamale naha kihtidesse, lisaks võivad haava sattuda bakterid.
  • Pärast naha jahutamist kata põletushaav puhta sidemega.

Vältimaks meeleheitlikku olukorda, kus haava tekkimisel puuduvad esmahoolduseks vajalikud vahendid, on mõttekas apteegist koju varuda järgmist:

  • Veepõhine antiseptikum (nt Prontosan® haavaloputuslahus, mis ei kipita, kuid on tõhus mikroobide hävitaja);
  • Haavageel (nt Prontosan® haavageel, mis niisutab haava pinda ja hoiab ära kõvade koorikute teket);
  • Vaseliin- või parafiinvõrk geeliga kaetud haava katteks (nt Grassolind® haavavõrk);
  • Eri suuruses sidemeid, et haava saaks katta täielikult ja side ulatuks paar sentimeetrit üle haava servade.

Kui tegemist on sügava haavaga või kui haav ei ole paari nädala jooksul paranenud, siis vigastuse põhjalikuks hindamiseks on soovitatav pöörduda pereõe või -arsti poole. Haava olukorda aitavad hinnata ka haavakliiniku spetsialistid, kes oskavad soovitada sobivate omadustega haavahooldusvahendeid ja sidemevahetuse sagedust.

Sügavate haavade puhul, kus ülalnimetatud võtetest ei piisa, tuleb pöörduda lähimasse erakorralise meditsiini osakonda või kutsuda kiirabi telefonil 112.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles