Kuidas õigesti puu- ja köögivilju pesta?

PM Tervis
Copy
Puuviljade pesemiseks ei ole soovitatav kasutada äädikat, sidrunimahla või valgendit.
Puuviljade pesemiseks ei ole soovitatav kasutada äädikat, sidrunimahla või valgendit. Foto: Shutterstock

Healthline vahendab, et puuviljade pesemisel pole soovitatav kasutada äädikat, sidrunimahla või valgendit.

Toidu ja toiduohutuse eksperdid USA toidu- ja ravimiametist ning USA haiguste kontrolli- ja ennetuskeskusest soovitavad kasutada ainult jahedat vett. Eelmainitud ained võivad omakorda tervisele ohtlikud olla ning need on enamiku kahjulike ainete toodetelt eemaldamiseks tarbetud. Valgendiga toidu puhastamine võib inimese ära tappa.

Puu- ja köögiviljade värskelt enne söömist jaheda veega pesemine on hea hügieeni- ja toiduohutuse harjumus. Tükk aega enne pole neid mõtet aga pesta, sest see võib tekitada keskkonna, kus bakterid hakkavad suurema tõenäosusega vohama. Enne puu- ja köögiviljade pesemist tuleb korralikult pesta enda käed seebi ja veega ning veenduda, et tarvikud, millega toitu ette valmistatakse on samuti puhtad. Mõistlik on ära lõigata nähtavalt mädanenud osad.

Üldised meetodid puu- ja köögiviljade pesemiseks

  • Tugevama nahaga puuvilju (õunad, sidrunid, pirnid) ja juurvilju (kartulid, porgandid, kaalikad) on hea pesta pehmete harjastega harjaga, et pooridest mustus välja saada.
  • Rohelistel (spinat, lehtsalat, jne) taimedel tuleks eemaldada välimine kiht ning seejärel tuleb neid leotada jahedas vees, segada, kurnata ja loputada värske veega.
  • Õrnemaid kaupu (marjad, seened jmt) võib pesta ühtlase veejoaga ja kerge sõrmedega hõõrumisega. Kuivata vajadusel põhjalikult kuivatatud tooted õrnalt puhta köögirätikuga. 
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles