Kuidas ravida efektiivselt erinevaid haavasid?

Apotheka
Copy
Foto: Shutterstock

Uued kingad hõõrusid kannale valusa villi. Äsja teritatud nuga riivas sõrme verele. Ootamatu kukkumine rattalt lõppes marrastusega põlvel ja käel. Paranemiseks vajab haav õiget hoolt. Sinu Arst perearstikeskuse pereõde Heli Ringo-Koorem teeb ülevaate haavade hingeelust ning ravimeetoditest.

Haav on haav – olenemata selle ulatusest või sügavusest tuleb selle eest õigesti hoolitseda, et aidata haaval paraneda. Suurepinnaliste haavade korral võib haav lihtsamini nakatuda ja seetõttu peab organism tervenemise nimel rohkem võitlema.

Puhtad haavad, mustad haavad

Haavad võib jagada puhasteks ja mustadeks ning sellest järgnev haavahooldus lähtubki. Paranemiseks vajab haav puhastust, niiskust ja kaitset. Puhasteks loetakse neid haavu, mis on vähem kui kolm päeva vanad. Kolme päeva jooksul pärast õnnetust puhastab haav end aktiivselt ise ja see aitabki haaval paraneda. Sel ajal tuleks kasutada haavahooldustooteid, mis soodustavad haavapinna kasvu ja paranemist. Haava pesu on parim viis puhtust hoida. Selleks sobib hästi tavaline kraanivesi, näiteks võib pesta haava duši all. Pärast pesu tuleb haav korralikult kuivatada ja katta kasvu soodustava haavahooldustootega.

Kui esimese pesuga haavapind (nt marrastused) hästi ei puhastu, pole põhjust siiski muretseda, sest tavaliselt tõukab organism ise esimesel võimalusel mustuse välja. Haavale ei ole vaja pihustada alkoholi sisaldavat antiseptikut. Sellega võib puhastada haava ümbritsevat tervet nahka, et vältida nahal olevate bakterite sattumist haava.

Mustad ehk nakatunud haavad on vanemad kui kolm päeva. Need on sellised haavad, mis pole saanud eelnevat ravi või on muutunud põletikuliseks. See juhtub, kui haava iseseisev puhastusprotsess pole piisavalt tulemuslik. Musta haava hoolduseks on vaja toodet, mis puhastab haavapinna paranemist takistavast põhjusest.

Villid, suvekuulutajad

Villide ja lõikehaavade eest hoolitsedes tuleb samuti lähtuda puhta ja musta reeglist. Oluline on mitte villi vigastada ja säilitada villinahk, sest villis olev vedelik soodustab naha all oleva pinna paranemist. Villinaha kaitseks on peaaegu asendamatu vahend hüdrokolloidplaaster, mis loob villile puhta ja niiske paranemise ning kasvukeskkonna. Purunenud vill tuleb esimesel võimalusel korralikult puhastada ja katta kasvu soodustava tootega (Hydrotac, Granuflex).

Sobivat haavatoodet otsides tasub kõigepealt küsida nõu apteekrilt. Kuna haav ei hüüa tulles, võiksid igas koduapteegis olla haava kasvu soodustavad tooted: hüdrokolloidplaastrid ja vahtmaterjalil põhinev kasvu soodustav toode.

Haav spetsialist hoolde

Meditsiiniõe või arsti poole tuleb kiiresti pöörduda siis, kui haava on vaja õmmelda või fikseerida. Mida kiiremini saab haav fikseeritud, seda lühem on ka paranemise aeg. Üle 24 tunni vanuseid haavu ei ole mõistlik enam mehaaniliselt fikseerida, kuna neisse on kleepunud juba osakesi, mis soodustavad haava põletikulist protsessi.

Meediku abi on vaja ka siis, kui haav ei parane või sellega kaasneb palavik. Mida kiiremini saab olukord kontrolli alla, seda edukam on paranemine. Ette tuleb ka olukordi, kus ka ilma vigastusteta tekivad haavandid. Nende ravi on äärmiselt keeruline ning neil juhtudel tasub esmalt konsulteerida oma perearstikeskuse pereõega.

Tegutse targalt

Kõige sagedamini eksitakse haavahooldustoote valikul – kasvatamist vajavatele haavadele kasutatakse puhastavaid tooteid, ja vastupidi, puhastamist vajavaid haavu kasvatatakse. Nii aga ei saa oodatud tulemust.

Kui kasutada kasvatavat toodet haaval, mis vajab puhastamist, siis kõik, mis tuleks eemaldada, kasvab väga jõudsalt ja haav ei parane. Puhtal haaval puhastustoodet kasutades puhastame ära aga kõik selle, mis seal peaks kasvama selleks, et haav kiiresti paraneks.

Üsna levinud on ka arvamus, et haava tasub hoida lahtiselt, et see saaks hingata. Tegelikult saab nahk hingata siis, kui haav on paranenud. Seni, kuni haav on olemas, tuleb kasutada tooteid, mis haaval paraneda aitavad.

Copy
Tagasi üles