Kas alkoholi tarvitamine mõjutab akne teket?

PM Tervis
Copy
Alkoholi ja akne seosed võivad olla kaudsed
Alkoholi ja akne seosed võivad olla kaudsed Foto: Shutterstock

Kuigi alkoholi tarbimise ja akne vahel ei ole leitud otsest seost, mõjutab alkohol paljusid kehaosi ja võib kaudselt mõjutada ka naha tervist, vahendab Medical News Today. Seepärast tasub alkoholi tarvitamist mõistuse piires hoida ning võimalusel seda üldse vältida.

Vedelikupuudus

Alkohol suurendab uriini tootmist kehas ning suurendab seega vee ja soola välja viimist kehast. Seega võib alkohol tekitada vedelikupuudust. Dehüdratsioon võib panna rasunäärmed tootma liigset õli, mis võib tekitada uusi punne või halvendada olemasolevat aknet. Vedelikupuudus võib üldiselt tekitada aknet ning nahk võib nõnda lõdvem välja näha. Alkoholi juues tuleks juua ka korralikult vett.

Vähenenud immuunsus

Alkohol võib pärssida immuunsüsteemi vastust. Alkoholism võib pikaajaliselt mõjutada immuunsüsteemi ja muuta ta vastuvõtlikumaks aknet tekitavatele bakteritele.

Põletik

Põletikku esineb kõigis akne staadiumites. Aknet põhjustavad bakterid tekitavad või halvendavad ummistunud pooridesse sisenedes põletikulisi akne kahjustusi nagu pustuleid. Alkohol suhkrusisaldusega toodetega kombineerituna põletikku suurendada ja aknet halvendada.

Hormoonide tasakaalu kõikumine

Aknet põhjustab hormonaalse tasakaalu muutumine näiteks menopausi ajal. Alkohol võib mõjutada hormoonitasemeid. Näiteks iga alkohoolne jook, mida terve naine tarbib, muudab tema östradiooli, testosterooni ja luteiniseeriva hormooni taset. Mõned tõendid viitavad sellele, et alkohol võib tõsta androgeenhormoonide nagu testosterooni taset.

Mürkide kuhjumine

Alkohol võib maksa kahjustada ja põhjustada alkohoolse maksahaiguse. Alkohol ja selle metaboliidid võivad maksarakkude põletikku tekitades hakata antioksüdante eemaldama, mis tekitab oksüdatiivset stressi. Maks vastutab toksiinide kehast eemaldamise eest. Kui maks normaalselt ei funktsioneeri, võivad mürgid kehas kuhjuda või lahkuda teiste teede nagu näiteks naha kaudu ühtlasi selle tervist mõjutades. 

Alkohol nahahooldustoodetes

Paljud näohooldustooteid sisaldavad alkoholi, mida nahaarstid üldiselt vältida soovitavad. Alkohol võib liigselt nahka ärritada ja kuivata ning aknet halvendada.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles