Tervete ja ilusate jalgade saladus

Apotheka
Copy
Foto: Pexels

Sääred välguvad suvekleidi alt ja varbad on sättinud end rihmikutesse kõigile vaatamiseks ritta. Kuidas jalgu tervete ja kaunitena ka hoida? Saladus peitub väikestes ilurituaalides, millega tasub olla järjepidev.

„Mõnus on pista pikka aega kinnistesse kingadesse kängitsetud jalad sooja rannaliiva, kosutada neid merevees või lasta kastemärjal rohul varbaid värskendavalt hellitada,“ tõdeb Beauty Skin Spa kosmeetik-koolitaja Ene Männe. Nii nagu kogu organismile, mõjuvad päike, õhk ja merevesi soodsalt ka jalgadele. Seepärast tasub suvel kasutada igat võimalust supelda ja paljajalu käia. „Eriliselt kasulik on kõndida karedal pinnal – männimetsas või rannas kividel,“ sõnab Ene Männe. „Õhuvannid vähendavad jalgade higistamist, krobelisel pinnal kõndimine tugevdab jalgu. Puhanud jalgadega liikudes muutub inimene otsekui nooremaks – samm on kerge ja tuju hea. “Kuigi paljajalu ja lahtistes kingades saavad jalad mõnusalt hingata, puutuvad jalad kokku igasugu sodi, mustuse ja tolmuga ning samuti on oht paljaid jalgu vigastada.

Turguta jalgu koduse spaa-pediküüriga

Vanusega muutub ka jalanahk õhemaks ja kaitsev lipiidikiht taandub. Õnneks on tallad võimalik ilusaks saada juba tunniajalise pediküüriga. Et sellest kujuneks mõnus aeg iseendale, loo sobiv õhkkond: pane mängima lemmikmuusika, süüta aroomiküünal, võta käeulatusse paar pehmet käterätikut ja kauss sooja veega, kuhu jalad sisse mahuvad. Kodune jalaspaa ongi avatud!

1. samm: leota

„Jalgade leotamine soojas (mitte kuumas!) vees aitab lõõgastuda, pehmendab nahka ja küüsi ning valmistab jalad pediküüriks ette,“ ütleb Ene Männe. Lisa vannivette meresoola, mõned tilgad lemmikaroomiõli või spetsiaalset jalavanni soolasegu. Kausi põhja võib panna ka kivikesi, et nendega jalgu masseerida. Leota jalgu vähemalt 10 minutit.

Tasub aga teada, et näiteks ingveri õlivann soojendab, piparmündi õlivann jahutab, teepuu õlivann vähendab higistamist, oliivõlivann niisutab ja pehmendab ning meresoolavann aitab eemaldada nahapaksendid.

2. samm: lõika ja viili

Järgmisena lõika küüned lühemaks. Kasuta selleks küünetange või küünelõikurit, mis ei kahjusta küüsi. „Anna küüntele selline kuju, mis aitab vältida nende sissekasvamist. Küüsi tuleb alati sirgelt lõigata!“ ütleb Ene Männe. Küüsi ei maksa lõigata liiga lühikeseks, pigem võib neid kärpida natuke vähem ja seejärel viilida soovitud pikkus ja kuju. „Varbaküüneplaat tundub küll tugev, sest koosneb 150–300 kihist, kuid see ei tähenda, et varbaküüsi võiks viilida tugevamini kui sõrmeküüsi,“ teab Ene Männe. Küüntele lõpliku kuju andmiseks kasuta keskmise või sellest peenema karedusega viili, sest liiga kare viil võib küüsi kahjustada. Viili ainult ühes suunas, mitte edasi-tagasi. Kui soovid siledat ja kaunilt läikivat küüneplaati, poleeri pärast küünenahkade eemaldamist lõppviimistluseks küüned.

3. samm: trimmi küünenahad

Et küünenahad tagasi lükata, võta appi küünenaha pehmendaja või küüneõli ja apelsinipuust pulk. „Küünenahad moodustavad kaitsebarjääri, mis kaitseb küüsi bakterite eest. Seega pehmenda nahk ja lükka see küüneplaadilt apelsinipuust pulgaga tagasi,“ soovitab Ene Männe. Seejärel eemalda vana nahk rätiku või vatipadjaga pühkides. Kui surnud naharakud on eemaldatud, pääsevad toitvad ja hooldavad ained sinna, kus neid kõige rohkem vaja on – küünejuurele. Nii aitab see kasvada tervetel küünenahkadel, mis on kaunite küünte jaoks tähtsad. Samuti puhasta pulgaga ka küünte alt, see on varbaküünte jaoks eriti oluline, sest mustuse ja nahajääkide eemaldamine takistab niiskuse sattumist küünte alla ja aitab ära hoida seenhaiguste teket.

4. samm: kannad pehmeks!

Paksenenud naha eemaldamiseks hõõru kandu, taldu ja jalalaba külgi, kuni need tunduvad käega katsudes pehmed ja siidised. „Nahapaksendid pehmenevad kiiremini, kui kasta neid paar minutit spetsiaalse, paksendeid pehmendava tootega,“ soovitab Ene Männe. Naha eemaldamiseks kasuta kahe erineva tugevusega rasplit, jalariivi või pimsskivi. Mugavamaks ja kiiremaks tulemuseks võib kasutada elektroonilist jalaviili. Metallist teravapinnalise kannariiviga on oht nahka vigastada. Vana naha eemaldamisega ei tohi liiale minna, kuna nahk võib enesekaitseks hakata paksemat nahka juurde kasvatama.

5. samm: koori!

Näo koorimine on paljudel käe sees, kuid keha kiputakse koorima siis, kui meelde tuleb, jalad-käed jäetakse pahatihti aga sootuks unarusse. Iganädalane jalavann ja koorimine vähendab jalamurede tekkimist märgatavalt. Meelepärase koorija võib soetada apteegist või poest, aga soovi korral võib selle ka ise kokku segada. Kasuta koorijat koos mõnusate massaaživõtetega, et jalgu veelgi rohkem hellitada. Tulemuseks on siledad ja kerged jalad!

6. samm: niisuta, pehmenda ja kaitse

„Naha niisutamine ja pehmendamine on viimane samm jalgade ilu ja tervise saavutamise teel,“ võtab Ene Männe jalahoolduse ilurituaalid kokku. Masseeri rikkaliku koostisega kreem jalalabadele ja ka säärtele, lase mõned minutid imenduda, lisa küüntele veel pehmendavat õli ning oledki saanud otsekui uued jalad.

Jalgu pehmendavad kreemid võiksid sisaldada uureat, shea-võid ja kookosõli, lisaks eeterlikke õlisid, nagu lavendel, piparmünt ja teepuu. Näiteks üks selline kreem on Babe jalakreem 10% uureaga. Suvel, mil jalad on palju paljad, ei piisa tihtipeale niisutamiseks ainult kreemist, koduspaas võiks pakkuda midagi enamat. „Lisaniisutuseks aseta kausike oliiviõli või aprikoosikiviõliga kümneks sekundiks (mitte kauemaks!) mikrolaineahju ja leota oma jalgu soojas õlis,“ annab Ene Männe nõu. Pärast seda hõõru jalad kreemiga kokku. Tee seda enne magamaminekut ja tõmba ka sokid jalgade otsa. Kui jalakreemi pole, võib kasutada ka toitvamat kehakreemi. Hommikuks on jalad pehmed ja siledad.

7. samm: küüned kauniks

Nüüd kõige lõbusama osa juurde! Küünelakitoone on palju ja loodetavasti oled selle suve lemmiku juba leidnud. Enne kui alustad küünte lakkimisega, pühi küüntelt ära kreem ja õli. Selleks kasuta alkoholiga puhastusainet, desovahendit või spetsiaalset küünte puhastajat. Kui pole soovi küüsi lakkida, masseeri varbaküüntele küüneõli. Eralda varbad varbaeraldajaga või voldi pabersalvrätikust ribad varvaste vahele. Kanna küüntele aluslakk, kaks kihti värvi ja seejärel pealislakk. Lase lakil kuivada, naudi muusikat, loe või vaata Netflixi. Ja rõõmusta kauni pediküüri üle!

Copy
Tagasi üles