Uuringus selgus, millisest materjalist kodus valmistatud mask on kõige tõhusam

PM Tervis
Copy
Mask
Mask Foto: Shutterstock

Teadlased leidsid materjali, mis pakub parimat kaitset, kui valmistada ise kodus kaitsemask. Kahe kihi tihedakoelise puuvillase riide kasutamine pidas üsna tõhusalt kinni köhides või aevastades lenduvaid piisku, vahendab Medical Daily.

Florida Atlandi ülikooli meeskond testis Covid-19 pandeemia kestel erinevaid materjale, mida on kaitsemaskide jaoks laialdaselt kasutatud.

«Kuigi meditsiinilise varustuse tõhususe kohta on tehtud mõned eelnevad uuringud, pole meil praegu palju teavet riidepõhiste katete kohta, mis on meile kõige paremini kättesaadavad,» rääkis Siddhartha Verma, Florida Atlandi ülikooli professor ja uuringu autor. «Loodame, et paberil esitatud visuaalid aitavad edastada sotsiaalse distantseerumise ja näomaskide kasutamise soovituste tagamaid.»

Eksperimendis kasutasid Verma ja tema kolleegid mannekeeni, kelle puhul oli jäljendatud ka inimese ninakäike. See suutis manuaalse pumba ja suitsugeneraatori kaudu aevastada või köhida.

Ajakirjas Physics of Fluids avaldatud leiud näitavad, et katmata köha korral tekkinud piisad võisid lenduda allikast kaugemale kui 2,4 meetrit.

Näokatteid kandes vähenes vahemaa märkimisväärselt.

Parimat tulemust näitasid õmmeldud tepitud kangast maskid. Piisad liikusid mannekeenist vaid 90 cm kaugusele.

Uuringu autorid kordavad üle ka olulise põhitõe, et nii piiskade arv kui ka kontsentratsioon vähenevad vahemaa suurenemisega, mis on sotsiaalse distantseerumise põhialus.

Teadlased loodavad, et uuring juhendab tervishoiutöötajaid, meditsiiniuurijaid ja tootjaid näomaskide efektiivsuse testimisel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles