Ekspertide sõnul kutsub koroonaviirus eakatel tihti esile ebatüüpilise sümptomi

PM Tervis
Copy
Nakkused ja hapnikuvaegus veres võivad esile kutsuda deliiriumi.
Nakkused ja hapnikuvaegus veres võivad esile kutsuda deliiriumi. Foto: Shutterstock

Ekspertide sõnul on deliirium Covid-19 tõttu hospitaliseeritud eakate patsientide seas tavaline sümptom, vahendab Yahoo News.

Seda määratletakse kui järsku segadust, mil inimene on võimetu selgelt mõtlema ja keskenduma, või aru saama, kus ta asub. Rasketel juhtudel võivad tekkida hallutsinatsioonid.

Dublini St Vincenti ülikooli haigla teadlased on nimetanud deliiriumi «puuduvaks tükiks Covid-19 pandeemilises mõistatuses».

Varasemad uuringud näitavad, et 20–30 protsendil kõigist koroonaviiruse patsientidest tekib haiglas viibides deliirium või vaimse seisundi muutus, eriti rasketel juhtudel tõuseb see 60–70 protsendini.

Kuningliku meditsiiniühingu teadlane dr Jugdeep Dhesi tõdeb: «Deliirium on väga levinud märk; seda ei tunta sageli ära.»

Londoni Imperial College'i teadlased vaatasid läbi Londoni kesklinnas koroonaviirusest mõjutatud nelja hooldekodu 394 elanikku ja 70 töötajat.

Kahel viiendikul (40%) elanikest oli koroonatest positiivne, kellest veidi alla viiendikul (18%) esines ainult ebatüüpilisi sümptomeid.

Isutus ja segane või muutunud käitumine olid elanike seas statistiliselt olulised sümptomid.

Infektsioonid on deliiriumi sage põhjus, nagu ka keskkonna muutus või vähenenud hapnikusisaldus veres.

«See võib esineda kõigil patsientidel, olenemata vanusest, ja see on operatsioonijärgselt üsna tavaline,» ütles professor Adam Gordon Nottinghami ülikoolist. «Haigestumus aga kasvab vanusega.»

Hiinas Wuhanis korraldatud uuringus ilmnes, et enam kui kolmandikul (36,4%) 214 koroonaviirusega patsiendist esinesid neuroloogilised sümptomid, tõsise raske infektsiooniga patsientide hulgas koges neid pisut alla poole (45,5%). Deliirium oli üks neist sümptomitest.

Prantsusmaal Strasbourg'is läbi viidud uuringus leiti, et intensiivravis viibinud 40st (65%) koroonaviiruse patsiendist 26 olid segaduses.

45 patsiendi täiendav analüüs nende vastuvõtmise ajal näitas, et 15 (33%) näitasid «tähelepanematust, desorientatsiooni või halvasti organiseeritud liikumist vastusena käsklusele».

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles