Merko ehitab regionaalhaiglale vähiravi tippkeskuse

PM Tervis
Copy
Regionaalhaigla 2023. aastal valmiv vähiravikeskus
Regionaalhaigla 2023. aastal valmiv vähiravikeskus Foto: PERH

10. juulil sõlmis Regionaalhaigla hankel edukaks osutunud AS Merko Ehitus Eestiga Mustamäe meditsiinilinnaku kolmanda arendusetapi projekteerimis- ja ehituslepingu. 2023. aasta juulis valmiv ja ligikaudu 14 500 m2 suurune Y-korpus loob tipptasemel ravivõimalused. 

Y-korpusesse on kavandatud kõrgendatud keskkonnatehnilisi lahendusi vajavad keemiaravi päevaravi osakond, keemiaravi ja hematoloogia palatiosakonnad, nefroloogiakeskuse hemodialüüsiosakond ja nefroloogia palatiosakond. Samuti kolib uude korpusesse patoloogiakeskus. Hoone keldrikorrusele rajatakse kaasaegne magnetresonantstomograafia (MRT) keskus, millega võimestatakse oluliselt tipptasemel diagnostika kättesaadavust haigla patsientidele.

«Vähiravi on regionaalhaigla prioriteet ning on rõõmustav, et juba paari aasta pärast saame meie vähihaigetele uues kõrgtehnoloogilises Y-korpuses väga head ravikeskkonda ja patsiendisõbralikke ravitingimusi pakkuda,» ütles haigla juhatuse esimees Agris Peedu.

Peedu sõnul kaasati hoone varajases planeerimisfaasis arstidest ja inseneridest koosnev meeskond ning kasutades mudelprojekteerimise BIM metoodikat jalutasid insenerid ja arstid virtuaalselt läbi enamuse Y-korpusesse planeeritavatest ruumidest.

«Võrreldes tavajoonistega saime väga selge ruumilise ettekujutuse planeeritavast ning arutasime koos läbi, kuidas ravitingimusi veelgi paremaks muuta,» ütles regionaalhaigla onkoloogia- ja hematoloogiakliiniku juhataja dr Vahur Valvere.

Merko Eesti juhatuse liige Jaan Mäe hindab koostööd regionaalhaiglaga kõrgelt. Tema sõnul on tegu väga nõudliku objektiga. «Oleme varem teinud regionaalhaiglaga koostööd meditsiinilinnaku C-korpuse ehitamisel, tunneme tellija nõudeid ja oleme pingutuseks valmis,» kinnitas Mäe.

Lisaks Y-korpusele rekonstrueeritakse ehituse liidespindadena ca 5800 m2 suurusel alal ka haigla A- ja B-korpuse keldrikorruse ja esimese korruse fuajee, sellega rajatakse galeriiühendus uue Y-korpusega ja tuuakse vereanalüüside andmise ala peasissepääsu vahetusse lähedusse suuremale pinnale ning kolitakse taastusravikeskuse ravitööpinnad patsiendile lihtsamini ligipääsetavasse asukohta. Lepingu järgi tehakse remont ka palatikorpuses, paigaldatakse uued liftid ning laiendatakse osakondade ravitööpindasid.

Järgmisel kevadel on regionaalhaiglal plaanis alustada ka Mustamäel haiglalinnakus uue psühhiaatriakliiniku korpuse ehitusega.

Lisaks omavahenditele rahastavad projekti Euroopa Investeerimispank, Põhjamaade Investeerimispank kui ka Euroopa struktuurifondid, eeldatavasti annab toetust ka Euroopa Rekonstruktsiooni- ja Arengupank. 

Ehituse maksumus ilma käibemaksuta on ligikaudu 33,8 miljonit eurot. Ehitus algab juulis ja kestab ligikaudu kolm aastat.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles