Tervisemüüdid: 14 seedimisega seotud küsimust saab vastuse

PM Tervis
Copy
Magamatus suurendab valutundlikkust.
Magamatus suurendab valutundlikkust. Foto: Shutterstock

On tervisemüüte, mille põhjal tegutsemine või otsustamine võib viia põhjendamatu muretsemise või terviseprobleemi süvenemiseni. Terviseportaal WebMD toob välja levinuimad soolestiku ja seedimisega seotud müüdid – lisatud selgitused aitavad mõista tegelikkust.  

Närimiskummi seedimiseks kulub aastaid, suitsetamine ja istuvas asendis magamine leevendab kõrvetisi, laktoositalumatu peab loobuma kõigist piimatoodetest, oad põhjustavad kõige rohkem gaasi, stress tekitab soolehaigusi – need ja mitmed teised seedimisega seotud uskumused on aja jooksul tekitanud palju küsimusi ja arutelusid. Uurimused näitavad, et paljud levinud arusaamad on aga osutunud tervisemüütideks ja vajavad lähemat selgitamist.

Närimiskummi seedimiseks kulub aastaid

Kuna närimiskumm ei lahustu suus ja seda ei lagunda ka seedemahlad, siis võib tunduda, et alla neelates läheb näts soolestikku ja jääb sinna kauaks pidama. Muretsemiseks ei ole aga põhjust – närimiskumm ei kleebi sooleseinu omavahel kokku. Soolestiku rütmiline liikumine viib nätsu edasi koos muu soolesisuga ning väljutab selle paari päeva pärast.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles