Terviseamet asub Saaremaa ja Valgamaa elanike joogivett uurima

PM Tervis
Copy
Laimjala rahvamaja juures Saaremaal
Laimjala rahvamaja juures Saaremaal Foto: Maanus Masing / Saarte Hääl

Terviseamet kutsub Saaremaa ja Valgamaa elanikke osalema erakaevude joogivee uuringus. Selle aasta augustis ja septembris on plaanis kontrollida 40 eraveevärki.

Uuringu eesmärk on saada ülevaade joogivee kvaliteedist iga maakonna 40 puur- ja salvkaevus. Terviseameti keskkonnatervise osakonna peaspetsialisti Lauri Liepkalnsi sõnul eelistatakse proovivõtu kohtade valikul veevärke, kus vett kasutatakse aasta ringi ning on rohkem kui 10 tarbijat või kus puurkaev/salvkaev on kasutusel mitme majapidamise peale (näiteks suvilapiirkonnad).

«Proove planeeritakse peamiselt võtta augustist septembrini 2020, kuid võimaluse korral juba ka juulis. Peale analüüsimist edastatakse info kaevuvee kvaliteedi kohta omanikele,» ütles Liepkalns.

Veeproovides määratakse nitraatide, nitritite, ammooniumi, mangaani, raua, fluoriidide ja naftasaaduste sisaldust ning organoleptilised näitajad (hägusus, lõhn, värvus) ja pH.

Mikrobioloogilistest näitajatest määratakse escherichia coli, enterokokkide ja coli-laadsete bakterite sisaldus.

Uuringust huvitatutel palutakse ühendust võtta hiljemalt 31. juuliks 2020. a oma piirkonna inspektoriga: Valgamaal Aira Varblane, tel 5822 5415, aira.varblane@terviseamet.ee ja Saaremaal Urve Raag, tel 5332 2819, urve.raag@terviseamet.ee.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles