Helesinised silopallid Eestimaa põldudel kutsuvad meestehaigusi märkama

PM Tervis
Copy
Helesinised silopallid suunavad meeste tähelepanu tervisele.
Helesinised silopallid suunavad meeste tähelepanu tervisele. Foto: Erakogu

Tartu ülikooli kliinikumi meestekliinik ja Baltic Agro kutsuvad sel suvel mehi endale teadvustama eesnäärmevähi ennetamise võimalikkust ning juhivad meeste tervisele tähelepanu helesiniste silopallidega, mida leiab terve Eesti põldudelt. Helesinise silokile müügist laekunud tulust aitab Baltic Agro toetada mobiilse meestearstikabineti tegevust Eesti eri piirkondades.

Koostöös silopallikile tootja Trioplasti ja Eesti põllumeestega korraldatakse kogu Eestis meestehaiguste kampaaniat juba teist aastat järjest. Iga silopallikile rulli müügist annetavad kõik asjaosalised ehk põllumees, Baltic Agro ja Trioplast kampaaniasse ühe euro. Eelmisel aastal koguti heategevuseks kokku üle 5000 euro.

«Haiguse eest pole keegi kaitstud, aga meil on võimalus anda ühine panus, et haigusest rohkem rääkida ning seeläbi muuta Eesti meeste mõttemaailma, et pigem minna arsti juurde kontrolli varem kui hiljem,» rääkis Baltic Agro tootejuht Tiina Meikar.

«Usume, et kampaanias osalemine aitab Eesti põllumeestel teadvustada eesnäärmehaiguste varajase avastamise vajalikkust nii endi seas kui ka riskirühmades,» lisas Meikar.

Tervisekontrolli kampaania «Sinine aitab» käigus kaunistas Eestimaa põlde eelmisel suvel ligi 48 000 helesinist silopalli ning korraldajad loodavad selgi suvel kampaaniat laialt ellu viia. Tartu ülikooli kliinikumi meestekliiniku juhi ja meestearsti Margus Punabi sõnul saab eesnäärmevähki edukalt ravida, kui haigus varajases staadiumis avastada.

Selleks, et hõlbustada meeste jõudmist arsti juurde, käib ka sel aastal mööda Eestit mobiilne arstikabinet. 

«Eesnäärme kontroll on lihtne. Vereanalüüsiga mõõdetakse PSA taset. Selle testi alusel saab hinnata, milline on mehe eesnäärmevähi risk ja kas ta vajab täiendavaid eesnäärmeuuringuid. Eesnäärmevähk ohustab ka mehi, kel kaebusi pole. Regulaarset eesnäärme kontrolli soovitame kõigile üle 50aastastele meestele. Riskirühma kuuluvatel meestel, kelle lähisugulastel on eesnäärmevähk diagnoositud, soovitame kontrolli alustada juba vanusest 40 eluaastat. Ennetav kontrollimine tagab südamerahu nii mehele endale kui ka tema lähedastele,» ütles Margus Punab. 

Eesnäärmevähk on terves Euroopas kõige levinum kasvaja meestel, igal aastal avastatakse üle 400 000 uue haigusjuhu. Eestis leitakse aastas keskeltläbi 1000 uut juhtu. Eesnäärmevähki suremuses on Eesti Euroopas esirinnas.

Kampaania korras põldudele pandud helesinised silopallirulle on Tartumaal võimalik näha näiteks Valmaotsa põldudel.

Mobiilne arstikabinet

9.–10. juulini on kabinet Haapsalus Läänemaa haigla ees.

13.–15. juulini on kabinet Kärdlas Hiiumaa haigla ees.

16.–24. juulini on kabinet Kuressaare haigla ees.

27.–30. juulini on kabinet Rakvere haigla ees.

10.–14. augustini viibib kabinet Ahtmes

17.–19. augustini ja 24.–27. augustini on kabinet Narvas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles