Probiootikumid võivad vähendada depressiooni sümptomeid (1)

PM Tervis
Copy
Kokk Kyuho Lee Tallinnas valmistatud kimchi.
Kokk Kyuho Lee Tallinnas valmistatud kimchi. Foto: Eero Vabamägi / Postimees

Eriolukorra kestel plahvatanud hapendamistrendil võib olla positiivne mõju ka vaimsele tervisele. Värskest uuringust selgub, et probiootikumid või kombinatsioon neist võivad ühes prebiootikumidega depressiooni sümptomeid leevendada.

Depressioon on vähemalt kaks nädalat kestnud meeleoluhäire, mille sümptomid on üsna mitmekesised: huvi vähenemine tavapäraste hobide ja tegevuste vastu, väsimus, keskendumisraskused, uneprobleemid ja suitsiidsed mõtted. Kogetavate emotsioonide sekka kuuluvad kurbus, viha, ärritumine, väärtusetus, süütunne või abitus. Depressiooni ravis kasutatakse ravimeid, teraapiat või nende kahe kombinatsiooni. Seda vaimset häiret võivad põhjustada nii bioloogilised, geneetilised, keskkonnast tulenevad kui ka psühholoogilised faktorid. Sageli on mängus nende kombinatsioon.

Hiljutise uuringu järgi võib depressiooni ja vaimsete probleemidega olla seotud ka aju-soolestiku telg. Viimane kirjeldab suhet inimese soolestikus asuva mikrobioomi ja kesknärvisüsteemi vahel. Nende vahel võivad liikuda signaalid, mis hoiavad mõlemat korralikult töötamas. Seetõttu on spekuleeritud, et soolestiku mikrobioom võib mõjutada kesknärvisüsteemi häireid, sealhulgas mõningaid vaimse tervise häireid.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles