Puhkuse ajaks reisiapteek korda

Apotheka
Copy
Foto: Shutterstock

Puhkus, kaua oodatud puhkus piilub juba nurga tagant, et kõik ilusti sujuks tuleks üle vaadata oma reisiapteek. Ei ole vahet, kas puhkad merel seilates, metsas telkides, kauneid linnu külastades või sõidad hoopis suvekoju akusid laadima, valmistuda tuleb selleks ikka. Näpunäiteid jagab Apotheka farmatseut Jaanika Treimann.

Kõik me tahame, et puhkus mööduks positiivses võtmes ning ootamatud ebamugavused saaks võimalikult kiiresti ja lihtsalt seljatatud. Läbimõeldud reisiapteegist võib olla palju abi, et puhkusel ette tulnud juhtumised kiirelt seljatada ning rõõmsamate teemadega edasi liikuda. Sõltumata puhkuse iseloomust võiks alati kaasas olla antibakteriaalse toimega geel või salvrätikud, et igas olukorras oleks tagatud korralik käte hügieen.

Arvestades hetkeolukorda maailmas, siis lõviosa puhkajaid veedab oma vaba aja, kas kodumaal ringi sõites või naaberriike külastades. Seega ei saa me kuidagi hakkama ilma putukatõrjevahendita. Kuna reisile minnes on asju alati kaasas rohkem kui vaja, siis võiks valida ühe toote, mis aitab nii sääskede, puukide kui ka parmude vastu.

Kahjuks looduses puhates ei pääse me kuidagi putukahammustustest, seega tuleks varuda kindlasti ka putukahammustust leevendavaid geele või pliiatseid. Esmast sügelust ja punetust aitab leevendada antiseptik ja hüdrokortisooni sisaldav salv.

Haavad ja villid

Suvel viibitakse rohkem looduses ning harrastatakse erinevaid ekstreemsemaid spordialasid, mille tulemusel on lahtised haavad ja kriimustused sagedased külalised. Reisiapteek peaks sisaldama ka erinevaid esmaseid haavahooldusvahendeid.

Olulisel kohal on erisuuruses plaastrid – nii haavadele kui ka ootamatutele villidele. Väikeste haavandite ja kriimustuste jaoks peaks varuma isekleepuvat haavasidet ja haavaliimi, et mustus ja bakterid haava ei pääseks. Haavad tasub esmalt puhastada reisiapteegis juba olemasoleva antiseptilise lahusega.

Villid tekivad enamasti ootamatult, aga samas on soovituslik nende ennetamiseks kasutada villipulka, mis aitab ennetada villide teket ja vähendab koheselt hõõrdumist. Juba tekkinud muret aitavad leevendada erinevas suuruses ja kujuga villiplaastrid.

Kõhuprobleemid

Reisil olles muutub meie igapäevane toitumine, süüakse harjumuspärasest võõramat toitu ning elatakse tavapärasest erinevas elutempos. Kõik see võib endaga kaasa tuua erinevaid kõhuhädasid – kõhulahtisust või –kinnisust, kõrvetisi ja puhitust. Nii kõhukinnisuse kui –lahtisuse korral on soovitatav tarbida probiootikume, väga head on just erineva tüvega piimhappebaktereid, näiteks A Lacto Forte, Rõõm piimhappebakterid, ProbioticsCompliflora või Lactobex.

Ägedama kõhulahtisuse korral on abi loperamiidist, mis on aga ennekõike hädaabiks, mitte pikaaegseks kasutamiseks. Loperamiid peatab soole motoorika ja leevendab sümptomeid. On sobilik alates 12. eluaastast ja mõeldud pigem ainult kahe- kuni kolmepäevaseks kuuriks. Rehüdratsiooni pulbrid aitavad taastuda kõhulahtisusest, oksendamisest või liigsest päikesest põhjustatud vee ja elektrolüütide kaost. Kõhukinnisus võib samuti kimbutada meid reisil olles, selle tarbeks võiks kaasas olla lokaalselt kasutatav rektaallahus.

Kõrvetiste korral on võimalik samuti leida abi reisiapteegist, kui sinna on varutud maohapet neutraliseerivaid kaltsiumi- ja magneesiumkarbonaati sisaldavaid närimistablette või maohappe tootmist vähendavaid preparaate.

Külmetus

Tundub, et külmetuse ravimid võime me suvel reisides rahulikult koju jätta. Kahjuks aga kuumal suvepäeval liikudes jahedasse konditsioneerige varustatud ruumi või autosse on valus kurk ja nohune nina kerged tekkima. Seega peaksid reisil kaasas olema kurguvalu leevendavad imemistabletid ja nina loputamiseks mõeldud meresoolalahus.

Palavikualandajatest ja valuvaigistitest võiks suveperioodil kaasas olla paratsetamooli sisaldavad tabletid, lastele paratsetamooli siirup või küünlad. Päikese käes viibides ei ole soovituslik tarbida ibuprofeeni sisaldvaid preparaate.

Päike ja allergia

Eriti suvel tuleb meil end kaitsta ka päikese eest. Päikesepõletus on kerge tekkima, kuid tegemist on väga valuliku protsessiga, mis taandub vaevaliselt. Seega tunduvalt mõistlikum on ennetada päikesepõletust ning selleks varuda erinevaid päikesekaitsetooteid. Igaks juhuks tuleks reisiapteeki ka pista nahka jahutav Burnjel geel, mis sobib nii kuuma vee, tule, kuuma pinna kui ka keemiliste reaktsioonide poolt põhjustatud põletuste korra. Päikesepõletuse puhul, aitab nahka pehmendada, rahustada ja niisutada ka Aloe Vera geel, mida võib kasutada hooldava vahendina ka lihtsalt kuiva naha, väiksemate põletuste, päikesepõletuste ja venitusarmide korral.

Reisimise puhul ei pääse me erinevatest liiklusvahenditest – auto, rong, laev, buss või lennuk. Iivelduste ja teiste merehaiguste sümptomite leevendamiseks tasub reisiapteeki panna iiveldusvastased tabletid.

Allergia jaoks võiksid samuti olemas olla tabletid, ka neil kellel tavaliselt erinevaid allergiad ei esine. Allergia võib tekkida väga ootamatult, näiteks võõrastest toiduainetest, taimedest, putukatest aga ka päikesest.

Copy
Tagasi üles