Toidud, mille vältimine aitab vähendada liigesevalu ja põletikku (1)

PM Tervis
Copy
Solaniini sisaldavate köögiviljade, nt paprika, tšillipipra, tomati eemaldamine toiduvalikust võib vähendada valu ja põletikku.
Solaniini sisaldavate köögiviljade, nt paprika, tšillipipra, tomati eemaldamine toiduvalikust võib vähendada valu ja põletikku. Foto: Caro / Teschner / Scanpix

Nakkushaiguse, reuma, ainevahetushäire või vigastuse tagajärjel tekkinud liigesepõletiku ehk artriidi puhul tekib liigestes sageli jäikus ja valu. Teadlikult valitud toidud aitavad vähendada valu ja põletikku. Siin on tähelepanu all toidud, mida võiks liigesevalu puhul vältida.

On mitut tüüpi artriiti, millest kõik põhjustavad liigesevalu, turset ja jäikust. Levinuimad artriidivormid on osteoartriit, reumatoidartriit ja podagra. Sagedamini haigestuvad põlve-, randme- ja hüppeliigesed. Liigesevalu ja liigutuste ulatuse piiratus võib tekkida ka vigastuse tagajärjel.

Põletikulise reaktsiooniga aitab keha inimesel bakteritega võidelda ja kiirendada haavade paranemist. Kui aga põletik püsib pikemat aega, võivad tekkida kroonilised sümptomid.

Oma toiduvalikuga saab inimene vähendada põletiku taset kehas, säilitada mõõdukat kehakaalu ja kiirendada kudede paranemist.

Põletiku taset mõjutab ka inimese kehakaal. Keha rasvarakud toodavad tsütokiine, mis on põletikku suurendavad immuunrakud. Mõõduka kehakaalu säilitamine teadliku toiduvalikuga võib aidata põletiku korral ja vähendada ka survet liigestele.

Mõned toidud tõstavad keha põletiku taset, teised aga langetavad. Uuringud on näidanud, et toiduvalikust teatud toitude eemaldamine või nende tarbimise märgatav piiramine aitab ära hoida liigesepõletiku progresseerumist ja vähendada valu. 

Toidud, mis tekitavad põletikku

Põletikku soodustavad rasvained

Mitut tüüpi rasvadel on organismis põletikku soodustav toime. Liigesevaluga inimene peaks piirama oma toiduvalikus järgmisi toite:

  • Omega-6 rasvhapped: nende hulka kuuluvad õlid (sh viinamarja-, kõrvitsa- ja päevalilleseemneõlid ja rapsiõli);
  • Küllastunud rasvad: liha, või ja juust sisaldavad seda tüüpi rasva. Küllastunud rasv peaks moodustama vähem kui 10 protsenti päevasest kalorikogusest.
  • Transrasvad: Seda tüüpi rasv on inimese tervisele kahjulik, kuna vähendab n-ö head kolesterooli ning tõstab n-ö halva kolesterooli ja põletiku taset. Toidu sisalduse kohta info saamiseks on soovitatav enne ostmist lugeda pakendil oleval etiketti.

Suhkur

Uuringust on selgunud, et inimestel, kes joovad regulaarselt magustatud jooke, on kõrgenenud liigesekahjustuse risk. Harvardi meditsiinikooli häälekandja Harvard Health selgitab, et liigne suhkru tarbimine suurendab ka südamehaigustesse suremise riski. Suhkur võib põhjustada rasvumist, põletiku suurenemist ja muid kroonilisi haigusi.

Paljud tooted võivad sisaldada üllatavas koguses lisatud suhkruid. Kontrolli alati hommikusöögihelveste, kastmete ja karastusjookide toidumärgiseid suhkrusisalduse tuvastamiseks.

Solaniini sisaldavad köögiviljad

Solaniin on taimedes olev looduslik mürkaine, selle kogus ei tohi ületada 200 mg 100 grammis tootes. Puuduvad küll põhjalikud uuringud, mis kinnitavad, et toidus olev mürgine ühend solaniin kutsub esile liigesevalusid. Samal ajal on kinnitust leidnud, et teatud köögiviljade eemaldamine toiduvalikust võib mõnel inimesel valu ja põletikku vähendada.

Selliste köögviljade hulka kuuluvad tomat, kartul, paprika, tšillipipar, baklažaan. Tervist kahjustaval hulgal on solaniini näiteks päikese toimel roheliseks muutunud kartulis; veel valmimata rohelised tomatid võivad samuti tekitada seedehäireid, iiveldust ja peavalu.

Kõrge puriinisisaldusega toidud

Puriinid on ained, mida keha muundab kusihappeks. Kusihape võib koguneda vereringesse, põhjustades liigeste jäikust ja valu. Puriinirikka toidu osakaalu vähendamine on levinud soovitus podagrahaigetele. See ei tähenda, et selliseid toite ei võiks üldse süüa – ülimalt soovitatav on aga neid tarbida võimalikult harva.

Puriinide sisaldus on kõrgeim järgmistes toitudes:

  • punane liha, soolaliha (nt sink, peekon);
  • elundid (nt maks);
  • puljong (eriti puljongipulber) ja sült;
  • õlu ja muu alkohol; 
  • mõned mereannid (nt ranna- ja kammkarbid).

On uuringuid, mis kinnitavad, et mõnel puriinirikkal köögiviljal, näiteks lillkapsas, seened ja oad, ei ole liigeshaiguste ega põletiku tekkimisega mingit seost.

Kui on kahtlus, et teatud toitude söömisega liigesevalu ja põletik suurenevad, on soovitatav jätta kahtlusalused toidud paariks nädalaks toiduvalikust välja ning seejärel hakata neid uuesti ükshaaval menüüsse lisama. 

Toidupäeviku pidamine võib aidata jälgida keha reaktsioone, mis tekivad seoses konkreetsete toitudega, ning seejärel teha teadlikud valikud toidulaua katmiseks.

Artiklis on kasutatud materjale uudislehest Medical News Today ja infoportaalist arst.ee.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles