Tanel Kiik: EL vajab rahvatervise kriisides ühtsemat lähenemist

PM Tervis
Copy
EL vajab rahvatervise kriisides ühtsemat ja koordineeritumat lähenemist, ütles sotsiaalminister Tanel Kiik.
EL vajab rahvatervise kriisides ühtsemat ja koordineeritumat lähenemist, ütles sotsiaalminister Tanel Kiik. Foto: Mihkel Maripuu

«Covid-19 kriisi kogemus näitas, et hädaolukorras kiirete ja tõenduspõhiste otsuste tegemiseks on vaja Euroopa Liidus tõsta valmisolekut ja tagada koordineeritum lähenemine,» ütles sotsiaalminister Tanel Kiik, kes osaleb täna Euroopa Liidu Nõukogu terviseministrite videokohtumisel.

Sotsiaalministri sõnul on vaja senisest rohkem rõhku panna riikidevahelisele andmevahetusele ja -analüüsile. «Euroopa Liidus on oluline investeerida toetavate IT-lahenduste ja infosüsteemide kasutuselevõttu, sest see võimaldab koguda ja edastada võrreldavaid andmeid,» ütles Kiik. «Seetõttu toetame praeguse eesistuja, Saksamaa ettepanekut tugevdada Haiguste Ennetamise ja Tõrje Euroopa Keskuse (ECDC) tegevust ja anda neile ülesannete täitmiseks vajalikud vahendid. Tänasel terviseministrite kohtumisel arutamegi, milliste tegevustega saaks ECDC paremini panustada kriisivalmidusse,» ütles Kiik.

Lisaks räägitakse tänasel kohtumisel, kuidas parandada Euroopa Liidus ravimitega varustatust. «Eelkõige soovime vähendada Euroopa Liidu sõltuvust kolmandate riikide ravimite ja nende toimeainete tootmisest, seda eriti geneeriliste ravimite, antibiootikumide ja vaktsiinide puhul. Eesti peab oluliseks ELi ravimistrateegia väljatöötamist, et tagada kriisiolukorras vajalik ravimite varu ja võrdne ravimite kättesaadavus ka väiksemates liikmesriikides ning ravimite taskukohasus inimestele,» ütles Kiik.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles