Paistes silmad: levinuimad põhjused ja tõhusad taastusnipid

PM Tervis
Copy
Nutmisjärgse turse põhjustab pisarate ülekülluse järgselt tekkiv pisarate äravoolu takistus.
Nutmisjärgse turse põhjustab pisarate ülekülluse järgselt tekkiv pisarate äravoolu takistus. Foto: Shutterstock

Silmalaugude paistetust võivad tekitada nii tõsised haigused kui igapäevaelu emotsioonid ning puhkehetked. Järgnevalt vaatame enamlevinud põhjuseid, mis tavaolukorras ei vaja arsti poole pöördumist ning on leevendatavad koduste võtetega. 

Enamikul juhtudel on paistetuse põhjuseks silmaümbruse kudedes tekkiv vedelikupeetus. Sellest tekkiv turse e ödeem tekib kõige sagedamini nutmise ajal või magamise järgselt. Paistetus kaob tavaliselt iseenesest – samas saab inimene ka ise turse taandumisele kaasa aidata.

Järgnevalt selgitame, kuidas nutt ja magamine silmaümbruse nahka mõjutavad ja lisame näpunäiteid paistetuse vähendamiseks. Kui paistetus jääb püsima ja ei alane koduste võtetega, on soovitatav pöörduda arsti poole. 

Miks lähevad pärast nutmist silmad paiste?

Nutmisjärgse turse põhjustab pisarate ülekülluse järgselt tekkiv pisarate äravoolu takistus. Pisaravedelikku toodavad ülemise silmalau all olev pisaranääre ning lauservades olevad väiksemad pisara- ja rasunäärmed. Laud juhivad pisaravedeliku silma sisenurgas asuvate pisaratäppideni, millest algavate pisarakanalite kaudu voolab vedelik silmast ninna. Seetõttu läheb nutmise ajal ka nina märjaks.

Keha toodab kolme tüüpi pisaraid. Basaal- e põhipisarad on pidevalt silmas – nad niisutavad, toidavad, puhastavad ja kaitsevad silmamuna välispinda. Reflekspisarad tekivad silma ärrituse korral – näiteks kui silma satub suits või võõrkehad. Sellisel puhul on pisarate suurenenud juurdevool hetkeline ning oma ülesande täitmise järgselt liigub vedelik tagasi pisarakanaleid pidi ninaõõne tagaossa.

Enim pisaraid tekib nuttes – neid nimatatakse emotsionaalseteks pisarateks. Kuna äravoolusüsteem on üle ujutatud, siis voolavad osad pisarad üle näo nii silmadest kui ka ninast ning silmaümbrus muutub turseliseks.

Miks põhjustab magamine silmade paistetust?

Päeva jooksul toodab keha pidevalt pisaraid ning seejärel suunab need pilgutades silmast eemale – nii on silmad puhtad ja toidetud. Magamise ajal pisarate tootmine kehas ei lõpe, küll aga lõpetab inimene unes silmade regulaarse pilgutamise. Seetõttu jäävad pisarad kauemaks silma ning ei voola tavapäraselt pisarakanalite kaudu silmast ninaõõnde. Liigne vedelik imendub silmi ümbritsevatesse kudedesse, põhjustades laugude ja silmaaluste turset.

Näpunäited turse vähendamiseks

Temaatiline teadustöö käsitleb enamasti haigustest põhjustatud tursete põhjuseid ja ravi. Seetõttu põhinevad magamise ja nutmise järgse silmade paistetuse vähendamise näpunäited suurel määral tegevustel, mis on andnud paljude inimeste jaoks häid tulemusi ja levinud isiklikest kogemustest rääkimise teel. Seega ei pruugi need toimida iga juhtumi puhul.

Teekotid

Leota 2 teekotti soojas vees, seejärel jahuta need – võimaluse korral pane külmkappi. Jahutatud teekotid aseta suletud silmadele umbes 5 minutiks. Soovitatav on kasutada kofeiini sisaldavat teed (must ja roheline tee) – arvatakse, et tees olev kofeiin ahendab veresooni, vähendades seega turset. Taimeteed (sh piparmünt, kummel) on kofeiinivabad.

Kurgid ja kartulid

Kurgid sisaldavad antioksüdante, mis võivad aidata vähendada nahaärritust ja rahustada tursunud silmi. Sulge silmad ja pane umbes 15 minutiks mõlemale silmale viil külma kurki.

Kartul sisaldab ensüümi, mis võib aidata turset leevendada. Riivi 2 supilusikatäit toorest kartulit, pane kartulipudi marli sisse ja aseta kotikesed suletud silmadele umbes 15 minutiks.

Silmakreem

Põletikuvastaste koostisosadega, näiteks glütseriini, C-vitamiini ja sheavõid sisaldavate silmakreemide kasutamine võib aidata turset vähendada.

Jahe kompress

Külma veega niisutatud rätiku või rätikusse mähitud külmutatud köögiviljade koti hoidmine suletud silmade kohal võib aidata vähendada silmaümbruse kudedesse kogunenud vedelikku ja alandada paistetust.

Lusikad

Hoia metallist lusikaid mõne minuti jooksul külma voolava veel all. Seejärel aseta lusikate põhjad 30–60 sekundiks suletud silmalaugudele.

Sõrmeotstega patsutamine

Silmaümbruse turses koe õrn survestamine võib aidata väljutada sinna kogunenud vedelikku. Alustuseks hoia sõrmi külma vee all. Seejärel patsuta sagedaste ja kergete liigutustega silmaümbruse tursunud ala. Alusta silma sisenurgast, suru õrnalt nahka allapoole ja liigu nii nahka patsutades silma välisnurgani. Korda tegevust, kuni silmad näivad selgematena ning turse on vähenenud.

Toit ja elustiil

Silmaümbruse turset võivad aidata vähendada järgmised muudatused elustiilis ja toiduvalikus:

  • söö vähem suhkrut, kuna suhkur suurendab põletiku taset kogu kehas, sealhulgas ka silmades;
  • joo rohkem puhast vett, et kiirendada ainevahetust ja hoida organismi vedelikutasakaal normis;
  • kasuta vähem soola, sest sool põhjustab kehas vedelikupeetust.

Artikli aluseks on terviseportaalid Medical News Todaykliinik.ee ja toitumine.ee

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles